Wednesday, 4 April 2012

Viva Vietnam *~* Day 3: Water Puppet, War Museum & Reunification Palace *~*

OK kami di Vietnam sebenarnya 4 hari, tapi nak buat 3 entri je sebab hari last tu hari shopping je.


Hari ke 3 macam biasa, bangun pagi, sarapan dulu ala-king. Sebab makanan punya la banyak & sedap-sedap. Bak kata omputih, "Breakfast like a king, lunch like a prince, dinner like a pauper"... Tapi kalau dah jalan dengan Hai-O takdenya nak dinner like a pauper, asal makan mesti macam RAJA hahahaha










Sempat loafing dengan jutawan Malaysia, CDM Azlan Deraman :)






First stop of the day, Water Pupper Show. Amaze juga dengan diorang ni, sangat talented, rasanya mau kecut tapak kaki hari-hari berendam dalam air. Enjoy juga lah, walau pun tak faham bahasa, tapi seni itu adalah bahasa kan.. echewaaah gitew!








Dragon show


Yang seronok tak terkata adalah hari last ni, VVIP creme-de-la-creme Hai-O or B32 group iaitu CDM Siti Rohana & CDM Azlan naik satu bas dengan kami.. H.A.P.P.Y giler lah.. rasa honoured sangat :)






Lepas tengok water puppet show, kami ke Vietnam War Museum. Macam biasa, group photo tu wajib lah sebab hari ni kami semua pakai biru, nampak cantik je. Tapi disebabkan CDM Zura kata "biru", tak specify biru apa, tu yang campur dengan turquoise tu.. tak kisahlah, janji satu hati pakai biru hehe






With CDM Siti Rohana the Legend!


Gaya manja sebelah kereta kebal... macam ni pun boleh? hahahahaha


Dalam War Museum banyak juga kami belajar. Terutamanya tentang kekejaman tentera USA semasa mereka berperang dengan Vietnam, sampaikan kanak-kanak pun mereka tembak. My friend Dr Belinda, baru tengok satu gambar dah nangis, tersentuh sangat hati dia. Rasa bersyukur sangat kita tinggal kat Malaysia yang aman damai kan :)












Suasana dalam muzium












With beloved DSM Cikgu Murni & DSM Ayuni


Gambar wajib setiap negara :)






Next stop, lunch kat Hotel Equatorial semula. Food memang tersangatlah BEST nya! 














Lepas lunch,kitorang keluar untuk big group photo kat Reunification Palace. Macam Istana Negara lah lebih kurang.. .. Yang paling best kami menari hindustan kat sana hahahahah.. seronok!!! Memang syok habis bila berjalan satu bas kawan-kawan kita je. 










Lepas tu, aktiviti sampai malam? S.H.O.P. till you drop lah... Weee..... 




Cantik kan! RM90 je!


Second best shopping centre selain Ben Than







Dah jadi regular customer dah kat kedai kat Ben Than ni.. Kain Chiffon RM24 untuk 4 meter weeeiii!!! Mau tak giler shopping!




Malam kami sempat gi spa untuk urut badan. Kelakar sikit sebab satu bilik 6 orang. Tak kisah lah kan sebab tak bogel pun, pakai tshirt dgn shorts :) Tapi takde la ambil gambar, cencored!


Last day kami shopping je sebelum balik naik flight Vietnam Airlines semula.


All in all, memang trip ni sangat best sebab dekat, shopping barang sangat murah dan makan sangat sedap. Tapi yang paling best? Sebab kawan-kawan ramaaaai sangat pegi sama-sama.


Insya Allah Guangzhou trip kami dari TYMG akan bawa dua bas! Come join us :)

No comments:

Post a Comment