Friday, 24 February 2012

Beijing - Syurga S.H.O.P.P.I.N.G

2009 yang lalu, Hai-O ada menawarkan pakej pelancongan ke Beijing China. Sebelum kami join Hai-O pada 2007, awal tahun memang sudah ada pakej ni tapi sebab kami belum join, tak dapat lah trip tu. Bila Hai-O announce saja ada trip ke Beijing, dgn syarat yang sangat-sangat mudah, kami pun memang buat betul-betul untuk qualify bersama at least enam orang rakan kongsi. 


Masa pakej bermula, I was heavily pregnant, tapi memang tak mematahkan semangat untuk pegi Beijing! Dijangka pergi bulan Mac 2010, masa tu dah budget memang dah habis pantang dan masih breastfeeding leave, so tak perlu apply cuti. Yang paling excited, mesti boleh borong baju baby banyak-banyak-banyak-banyak! Maklumlah excited masa tu nak dapat first boy lepas 2 girls.


Bulan Mac 2010 tu patutnya dah musim bunga, tapi nak jadi rezeki kami, sampai-sampai saja airport di Beijing, it was snowing heavily! Cantiknya SUBHANALLAH! Walaupun dulu duduk Ireland memanglah selalu tgk salji, tapi salji di Beijing memang sangat cantik! Sampai pramugara dalam flight pun excited!



First stop kami shopping dulu untuk beli baju sejuk. SANGAT SEJUK ok! Nasib baik pakai Premium Beautiful, kalau tak sure my asthma dah datang. Kat Beijing ni kalau nak menawar kena bagi 10% je harga yang ditawarkan, contoh my white winter coat ni dia letak harga 450 yuen, I minta 45 je... Lepas tu penjual tu marah-marah, kata "YOU CRAZY!", I pun buat-buat nak keluar dari kedai dia. Bila dia nak panggil balik tu, tawar lah habis-habis. Last-last dapat 90yuen, dalam RM40 je. Haha!


 Ni bergambar depan shopping complex la ni.


Selain syurga shopping, Beijing ni syurga MAKAN juga! Imagine setiap kali makan, tak ada tempat nak letak food kat atas meja sebab PENUH DGN LAUK! BEST betul.. I yang masa tu tgh nak diet sbb nak naik pentas untuk Tabung Kereta for the next Diamond Night pun, mengorbankan diet tu. Rugi je datang jauh-jauh tak makan sedap-sedap. 





Lepas beli baju sejuk and makan, kami ke The Forbidden City. Imagine main snow ball fight kat salah satu tempat paling famous di dunia! SYIOK tahap dewa dah.







Hotel Fei Tien yang kami tinggal tu, memang 4 star, yang dibina khas untuk atlit Olimpik. Kelassss! Memang honeymooooooooon manjang dgn Hai-O ni. Ehem.. tapi gambar dalam hotel tak boleh le letak kaann... hahahhaha


Malam tu kami tengok Akrobatik Show... 2 jam show tu memang tak terasa sebab seronok sangat sangat! Diorang ni practise sehari 7-8 jam untuk show yang 2 jam. Dan semua muda-muda lagi, yang baru 6-7 tahun pun ada. Very talented.. and flexible! 






Second day kami ke Tembok Besar China di Badaling. Tembok besar ni memang sangat impressive, sebab boleh dilihat dari satelit! Sejuknya ya Rabbi... negative 7 degrees k! Hingus meleleh pun tak perasan sbb hidung kebas. Hahahahahahhaha... nasib baik pakai baju tebal, 7 lapisan... nak pegi toilet pun "bercinta" sbb banyak sangat layer nak buka. Tapi bila lagi nak ada pengalaman macam ni ye tak?





Lepas Tembok Besar China, the only other memorable place yang kami pegi adalah The Bird's Nest Stadium. 






Yang lain semua aktiviti SHOPPING, SHOPPING dan SHOPPING. Memang ENJOY, ENJOY dan ENJOY lah! 


 Shopping Cadar Sutera... featured on my left side is my IDOL, my mentor, CDM CHAN CHOON SOON... He's like my 3rd dad after my father and my father-in-law... seriously adore him!

 Our first ever JADE!

 Dalam bas semua ladies tunjuk hasil tangkapan masing-masing huhuuu

Mink coat ni harganya 12,000 yuen, dalam RM5700 .... lembut giler...
tapi tak beli la.. testing je... giler apa nak beli baju harga RM5000! Baik beli emas! hahahahahahah

 Malam-malam shopping kat high street Beijing lakss

Our last night in Beijing tu, kami ada gathering semua usahawan yang qualify dari kumpulan Bat Caves. Cute sangat sebab Madam Lam (wife to my idol tadi) hadiahkan topi panda kat semua usahawan, pas tu kitorang menari pocho-pocho ramai-ramai. CUTE!!!


 Encik suami pun try belajar pocho-pocho hahahahahaha

Gaya macho la konon hahahahahhahha..

All in all memang sangat-sangat seronok pegi Beijing China...
Kalau nak tgk videoclip blh click sini! 


VIDEOCLIP BEIJING 2010 CDM DR HAFIZ

Insya Allah hujung tahun ni kami nak ke Beijing sekali lagi, untuk FAMILY DAY CDM-CDM Bt Caves pula. Excited sbb nak bawa anak-anak main ski! Jom join! :)



Tuesday, 21 February 2012

Majlis Anugerah SM & SSM 18 Februari 2012

Alhamdulillah pada 18 Februari yang lepas, Hai-O Marketing Sdn Bhd telah mengadakan sebuah majlis anugerah untuk mengiktiraf dan meraikan semua usahawan yang berpangkat Sales Manager dan Senior Sales Manager, yang telah masing-masing mencapai jualan sebanyak RM20,000 dan RM60,000 secara berkumpulan.

Ini kali pertama Hai-O adakan majlis gilang gemilang ini untuk tahun Naga 2012 ini. Jadi usahawan-usahawan memang ambil peluang untuk mengambil aura, semangat dan ambil peluang untuk melaram juga lah .. ahakss...

Yang paling istimewa buat kami adalah, kali ini hubby CDM Dr Hafiz Osman telah terpilih sebagai wakil syarikat untuk menjadi salah seorang speaker pada majlis yang diadakan di Dewan Wawasan PGRM Cheras ini.

Jadi kami nak ambil peluang ini untuk mengucapkan jutaan tahniah kepada semua rakan kongsi yang diraikan, insya Allah ini menjadi satu orientasi untuk kita melangkah ke pentas Diamond Night pula April nanti k.

So a picture worth a thousand words... enjoy the super juicy pics! 

Oh did I mentioned we're both wearing Calvin Thoo? he he.. yes we are!

Honoured to have a pic with Mr Calvin Thoo himself!


Dewan Wawasan di Menara PGRM yang sangat GRAND!


 Bersama CDM-CDM Jelitawan Sideline tersayang

 Senarai dif-dif kehormat

 Lilies are my favourite!

Last minute run through... Yes, I'm hubby's personal assistant as well.. Hu hu.. 


CDM Azlini from Kuantan, CDM Zura our upline, CDM Dr Mizatul our business partner, me & CDM Juliana the Legend (yup, she's wearing Rizman Ruzaini)

 Di iringi our mentor & idol CDM Hj Azlan & CDM Hjh Siti Rohana

 Chak!! Kita redakan sikit  nervous CDM Dr Hafiz kita.. Ha Ha!

Terasa sayu bila lagu Phoenix Bangkit Dari Abu berkumandang... kisah perjuangan, warna warni berniaga bersama Hai-O menjadi tatapan 5000 usahawan yang hadir...

 Rakan Kongsi yang memberi sokongan padu dari belakang.. Luv you guys so much!

The ever memorable walk down the aisle... :)

 The crowd was dancing with us on stage to the song Mari Bergembira...  Sporting habis lah! Thanks so much! (Madam Lam conducting the crowd! Cayalah!)

The Speaker has found his composure.. ok lah tak lupa step hahahahaha...

 ... and he's finally on stage to deliver the speech... 

 My Man, My Leader, My Husband.. So proud of you, darling...

 Yeah, you can hear a cricket making a sound... the hall was so quiet! Subhanallah :)

 Disambut oleh Mr Tan Kai Hee himself! Oh my, we're so honoured!

... and Mr Teoh Nee Seang & Mr Kamaruzzaman... the VVIP of Hai-O..

 Dah habis speech baru lah cik abang semangat sikit nak ambil gambar dengan rakan kongsi... this is part of Dr Mizatul's team :)

 And bergambar dengan sideline juga... CDM Maisarah Ibrahim, CDM Hanis Haizi & CDM Salha Zain.. semua celebrities ni!

The EL-Rose team!

Geng CDM Dr Belle excited tgk La Praise ada sale!



Geng Abang Amir yang CERIA

 The whole TIGERS YELLOW MANIA GROUP!!! TYMG SEDIA MENGAUM!

 The very person who turned us from marbles to diamonds.. CDM Nor'azura Mustapha & hubby upcoming CDM Yusri 

Alhamdulillah selesai sudah tugasan... kami pun reward ourselves dgn tidur hotel malam tu.. ye lah dah bersanding, sambung honeymoon lah... hahahahahhahahha


Enjoy the fun & embrace the colourful life with Hai-O with us :) I'd probably still wear my white tudung with all my clothes to match my white coat if it's not because of Hai-O :)


Monday, 6 February 2012

Sydney.. a Great City Down Under... a Journey with Hai-O!

Bestnya kalau dapat travel satu dunia kan...Dulu pernah bercita-cita nak round the world dan jejakkan kaki ke semua benua di dunia...


Benua Eropah dah pernah pergi, duduk sana 6 tahun..
Benua Asia memang lah.. dah namanya orang Malaysia.. Alhamdulillah pernah juga pergi ke Tokyo Jepun masa muda-muda dulu...
Benua Afrika pernah juga jejak masa ke Mesir tahun 2001 dulu.. kira ok lah tu.. Afrika Utara hahahah (walaupun sebenarnya Middle East)..

Benua Australia je yang belum pernah kujejak.. Pada tahun 2009, selepas lebih kurang setahun setengah join bisnes,  Hai-O buka pakej ke Sydney Australia. Masa tu memang hati rasa nak melompat-lompat! Tak pernah lagi tengok kangaroo dan koala secara live! Alhamdulillah dalam masa 4 bulan, aku dan suami dapat qualify 2 tiket bersama 3 orang rakan kongsi. Kira oklah sebab pertama kali bawa rakan kongsi ke oversea.

Paling seronok sebab transit di Bangkok Thailand.. boleh la juga beli souvenir dari Thailand. 


Manusia-manusia excited first time jejak kaki ke Thailand hehe 


  Gaya Sawadikaaap!

Imagine dalam flight Thai Airways boleh ada lapik kepala WELCOME HAI-O! Mak bangga!

Sampai ke Sydney, cuaca hujan renyai-renyai... tapi sbb first destination adalah Bondi Beach, kami pegi juga lari-lari atas pasir pantai tu. Bukan selalu dapat peluang kan. Cuma cik abang-cik abang frust la sikit, tak ada la minah salleh sun bathing dgn swim suit kan. kahkahkah....

 Gaya surfing la konon hahaha.. kamera pun kena air hujan. Nasib baik tak basah!

 Bergambar dgn JUTAWAN MALAYSIA CDM Kak Ana & CDM Abang Lan...

Dari BONDI BEACH, kami ke tempat paling penting di Sydney lah iaitu SYDNEY OPERA HOUSE. Hujan pun posing jugak! Sebab excited terlebih. My business partner Dr Belinda dgn husband pun asyik nak berpeluk je. Maklumlah sejuuk! kalau kat Malaysia nak peluk-peluk rimas hehe

 Melancong ke oversea, automatic jadi romantic! 
 Pinjam banner jap 
 Ni namanya senyum sampai telinga!

Dream come true nak tgk OPERA HOUSE SYDNEY & SYDNEY HARBOUR BRIDGE

Lepas ambil group photo, kami di bawa shopping di gudang souvenir yang berdekatan dengan Masjid. Then terus check in ke Mercure Hotel di tengah-tengah kota Sydney. Memang hotel 4 star yang sangat tip top!

Second day kami ke Featherdale Wildlife Park, tengok koala dan kangaroo secara LIFE!



 2-2 Koala dan keeper dia cumil kan!

 Tengah tahan geli kangaroo makan kat tangan tu..

 Kangaroo semua kekenyangan sebab ramai sangat orang Hai-O yang bagi makan. Maklumlah orang Hai-O memang pemurah :)

 Merak Albino

 Lepas makan tengahari, ada pulak acara sukaneka angkat isteri masing-masing. Ini baru lah betul-betul ISTERI-REHAT hahahahaha

 Kami cam biasa, mesti nak posing peluk-peluk hehe.. ini lah tempat kami lunch Lamb Steak... sedap dan Halalan Toyyiban! Nama tempat ni HERITAGE MOUNTAIN

 Next stop ke Blue Mountain, macam Taman Negara di sini lah.

 Dapat naik SKYWAY yang BEST!

 Tengok banjaran gunung kat belakang tu.. memang biru kan!

 3 Sisters Rock.  Kononnya mereka ni tiga beradik yang disihir jadi batu. Cam tak rupa orang pun kan hehe

Balik dari Blue Mountain, kami rest kejap kat hotel, lepas tu jalan-jalan tgk pemandangan kota Sydney di waktu malam...

 Gaya Macho hahahahah

 Gaya bebas lepas menari.. sebelah bawah dataran ni ada restoran dan bar yang ada life music, so kami pun dancing under the moonlight lah. Romantik, uolls! Best! Kami dapat jadi saksi satu pasangan mat salleh ni yang tengah propose to the girlfriend lagi... Aawwww... Cair!


OK so last day di Sydney, tak lain adalah aktiviti MELONTAR.. bukan melontar Jamrah, melontar duit utk SHOPPING! 




 First stop: MARKET CITY..


 Kedai kat PADDY'S MARKET belum buka, kami bergambar dulu hehe

 Habis shopping, naik bus tour untuk ke harbour untuk naik CRUISE.. singgah sekejap bawah Harbour Bridge

 Warga bas kami yang sangat HAPPENING!!

 Atas cruise, apa lagi? BERGAMBAR lagi laaaah


Cam biasa, kami ni pantang nampak Kak Ana & Abang Lan, confirm nak ambil gambar untuk ambil aura!

 Menyanyi lagu GEMURUH ramai-ramai di Macquarie

 1,2,3.. KISS!! (isteri masing-masing yang sah sahaja k! kalau tak HAREM!)

 Habis CRUISE kami sambung S.H.O.P.P.I.N.G kat DFO iaitu Direct Factory Outlet..

 Sebelah malam, ada majlis meraikan birthday usahawan-usahawan yang lahir dalam bulan MAC. Yang paling best, Dr Belinda our business partner dipilih sebagai TESTIMONI first timer melancong..Weeeee!!

Sebelum masuk tidur, bergambar kenangan dengan MADAM LAM depan hotel... pas tu masuk tidur dan packing barang...

All in all, trip ke SYDNEY memang sangat BEST lah. Imagine all expenses paid, bawa duit utk shopping sahaja. Yang lain tinggal bawa badan je. SYIIOOKKK!!! 

Trip sentiasa ada, peluang di depan mata, terserah pada kita je, nak ambil atau nak tunggu dan lihat sahaja.

Make that phone call that you will not regret! :)