Tuesday, 27 March 2012

VIVA VIETNAM ~*~Day 2~ Cu Chi Tunnel, an unforgettable experience

Hari ke dua kami di Vietnam, pada 21 Mac 2012, kami di bawa ke Cu Chi (sebutnya Ku ci) Tunnel. Tempat ni masih dalam kawasan Ho Chi Minh tetapi mengambil masa dalam sejam setengah untuk sampai dengan menaiki bas.



Good Morning Ho Chi Minh!!!




Breakfast dulu sebelum bertolak


Yup.. makan kuey tiow goreng je... tapi sedap! Tambah 2 kali! (Makanan lain banyak, tapi perut Melayu ku tetap nak makan berat pagi-pagi hahahahaha)


Sementara tunggu bas, ambil gambar dulu depan Hotel :)


Antara pemandangan kota Ho Chi Minh, en route ke Cu Chi Tunnel


Dah sampai!




Sampai saja di kawasan itu, dalam jam 11.30 pagi, kedengaran bunyi tembakan dan letupan. Agak mendebarkan juga. Kami di bawa masuk ke kawasan hutan yang telah dipelihara untuk dijadikan kawasan pelancongan.


Antara yang menarik adalah terowong bawah tanah yang digali oleh rakyat Vietnam sewaktu negara mereka di serang tentera Amerika pada tahun 1948. Bayangkan kesusahan dan penderitaan yang mereka lalui, hingga dalam keadaan kesempitan, mereka mampu menggali lebih 200km terowong bawah tanah yang amat sempit, untuk mereka menyelamatkan diri dan bergerak daripada satu tempat ke tempat yang lain. Sesetengah terowong itu, hanya dapat dilalui dalam keadaan merangkak, dan sangat gelap, serta hanya mempunyai beberapa lubang udara. Yang menariknya, terowong ini digali dengan tangan, dan digali dalam keadaan bengkang bengkok supaya sukar musuh melepaskan tembakan jika mereka mengejar.



CDM Dr Rosma tunjuk skill masuk dalam lubang terowong


Diriku masuk terowong yang besar je hehehe


Tapi rupanya jalannya sangat sempit.. muat masuk dalam keadaan meniarap je!




Jerangkap-jerangkap samar yang dicipta oleh rakyat Vietnam pun ada ditunjukkan.


Our tour guide, Mai tgh tunjuk cara jerangkap samar ni berfungsi


Nampak buluh runcing tu! Mau tak surrender tentera Amerika!



Kami juga dapat merasa melepaskan beberapa tembakan dengan senapang, rifle dan M16! Tapi peluru kena beli, satu peluru dalam 35,000 Dong, iaitu dalam RM5. Kreatif sungguh mereka ni nak buat duit kan!


Lapangan sasar









Aktiviti: Sila cari tiga orang askar Vietnam di antara kami semua :)


TYMG bergambar dengan kereta kebal.. tapi ramai sangat, tak nampak kereta kebal tu!


Aktiviti mengisar beras :) untuk dijadikan rice paper.... kira macam kulit popiahlah ni  






Pengalaman yang tak dapat dilupakan, menyelusuri terowong bawah tanah itu sendiri. Sudahlah berjalan dalam keadaan bongkok, GELAP sungguh! Sangat menginsafkan... Itu pun katanya sudah diubah suai untuk pelancong.. iyalah, takkan nak suruh pelancong COMMANDO-CRAWL kan... :) 


Suasana dalam tunnel... seram! 


 Dah keluar! Phew!

Selesai melihat peninggalan sejarah, kami disajikan dengan sajian istimewa... UBI KAYU REBUS cecah KACANG & TEH VIETNAM! Interesting! 





Gaya Manja TYMG sempena kawan dengan doktor mata kaaann...




Graceful je ikan ni kena goreng hahahaha


Lunch dulu, kumpul tenaga nak shopping






Merasa la beli satu baju harga juta-juta... DONG ya bukan ringgit!


Setiap negara wajib shopping kat Hard Rock ni




Pulang dari Cu Chi Tunnel, kami shopping, shopping,dan SHOPPING Lagi!




Nantikan entry untuk hari ke 3! LAAAAGI interesting!!

Friday, 23 March 2012

VIVA VIETNAM!! ~*~Day 1: City Sight seeing & Gala Dinner~*~

Assalamualaikum and Hello! 

Hari ni rasa P.A.N.A.S sebab semalam baru touch down dari VIETNAM. Bukan panas hati, tapi panas aura melancong 5-star trip yang ditanggung sepenuhnya. Alhamdulillah kali ini pergi bukan seorang dua, tapi kami dari TIGERS YMG berjaya bawa SATU BAS!!! YEAAAHH!!!! 

Tapi kalau nak kata hebat tu, hebat lagi pemimpin dan mentor kami, CDM SITI ROHANA dan CDM AZLAN sebab bukan bawa tiga-empat bas, tapi bawa 3 FLIGHT! More than 300 enterpreuner dari stokis B32! BEST, BEST dan BEST lah! 

Kami adalah kumpulan yang ke tiga dari Malaysia, bertolak pada 20 Mac. Seperti biasa kami tetap dengan warna KUNING DIRAJA kami yang merupakan warna rasmi kumpulan. Flight pukul 12 tengahari tapi pukul 10 pagi dah sampai! Punctual kan :)

 Suka gambar ni... luggage sama-sama idea CDM Zura

 Minor glitch, Top Leader TYMG kena medical check up sebab dah 28weeks preggy.. tapi SEMANGAT tu nak shopping!

 Dalam Aerotrain dah happy.. TAHNIAH DSM Abang Amir yang 1st time qualify melancong bersama pasangan, SM Kak Normi :)

 Gelaaaaak je

 Hubby jadi personal doctor untuk Leader tersayang, CDM Azura

 Yahoo!!! Free VIP trip ke 12! Thank you SAYANGku!

All aboard VIETNAM AIRLINES!


Waktu paling best dalam flight adalah waktu M.A.K.A.N

Orang CUTE macam DDM Alis dan DDM Kapt Huda dapat duduk emergency aisle.. Luas ler leg-room...

Hanis dgn Adila, two doctors from JB.... new members of TYMG yang qualify Vietnam... bawah pimpinan hebat CDM Kapt Dr Mizatul :)


Representative of Northern doctors... Dr Fariq & Dr Shaidatul from Kedah


Ini le rupe makanan kami.. sedap juga la.. dah laporrr... hehehehehe


Dah Sampai!!! 

Yellow sunshine melanda kota HO CHI MINH


HAPPIIIIIEEEE!!!!


First stop, bangunan yang macam NOTRE DAME... dibuat oleh kerajaan Perancis masa takluk Vietnam



Jalan dengan Hai-O, pergi POST OFFICE pun melompat-lompat!




Cam ni la rupa dalam Post Office tu


Next stop? City Centre.. siapa ntah orang yang kena sumpah jadi batu ni.. hehehehehehe



The ladies in yellow...


And the MACHO Gentlemen.. echewaaaah!


Last stop? BEN THAN MARKET!!! BEST OOOOO!!!!



Yang jejaka tempah suit.. dalam RM260 je, satu hari boleh siap!


Dalam pukul 6 ptg, kita check in kat Equatorial Hotel Ho Chi Minh.. Welcome drink sedia menunggu kat lobi! Rasa macam VVIP!



Ehem...our honeymoon suite.. hehehehehehe



View from the room..

Lepas check in kami bersiap-siap untuk Gala Dinner... Bukan selalu nak dapat chance Gala Dinner di Oversea. Asalnya Madam Lam minta kami semua pakai baju tradisional Vietnam, tapi group kami ramai yang tak sempat cari. Jadi I pun pakai la baju yang I order dari UK.

Yang paling best? Jeng .... Jeng...


MR TEOH BAJU SAMA TEMA DGN I! MAK BANGGESSS!!


Posing dulu sebelum makan


Inilah table kami malam tu :)


Yum yum!!



Dapat bergambar dengan CDM DeeJay Radio pertama Malaysia, CDM Tasha


Our business partner, CDM Dr Mizatul dipilih sebagai testimoni. Proud of you, dear!


Tahniah to 2 of our business partner, DSM Abang Amir, CDM Dr Belle & our beloved sideline CDM Budi Hayati the Blue Tiger, dapat celebrate birthday di Vietnam!



Weehuuu dapat bergambar dengn my beloved SIFU!! CDM CHAN!!!



Barisan pemimpin CDM dari Group B32


Barisan qualifier Vietnam dari kumpulan TIGERS YMG. Insya Allah Guangzhou we'll double our number!! YESS!!


With my beloved sideline hebat, CDM Yaty Nidzal (a.k.a my Mak Cu in business) & CDM Azilawa (a.k.a my Mak Ngah). Love you both so much!


With CDM Elly & CDM Said, our good friends in business.

Rasa bangga sangat masa Gala Dinner tu, almost 80% qualifier adalah from our group in B32. So proud of my mentor, CDM Siti Rohana & CDM Azlan. Insya Allah we will follow your footsteps.

Tunggu ya my entry for 2nd day... YEEEHAAAW!