Sunday, 17 March 2013

Day 5: Winter Sonata in Paris, The City of Love

Salam and hye!

OK sambung cerita kat London Paris... Hari ke 5 memang sangat best sebab bangun pagi, lepas solat subuh, buka tingkap nampak putiiiiih ke kota Paris. IT WAS SNOWING!!! 

Pemandangan dari bilik hotel

Breakfast yang menyelerakan! Kalau nak tahu, pastries paling sedap di dunia di France lah! Dapat pula makan satu table dengan CDM Chan! Berselera I!

Apa lagi, kami pun cepat2 siap, makan sarapan sepantas mungkin and pegi keluar main snow. 

Usahawan Hai-O memang sangat excited, nyanyi-nyanyi lagi kat depan hotel. SERONOK sangat main SNOW! 

With our great Sifu CDM Chan tersayang!

Boleh nampak kan snow tengah turun! YIPPIE!! 

Walaupun dulu duduk Ireland 6 tahun, almost every year pun ada snow tapi tak sama pengalaman snow di negara Perancis ni. Orang kata "virgin snow" atau salji DARA youuuu! Sebab salji yang baru turun sepanjang winter tahun ini. The first in 30years, snow dalam bulan Mac!

Lepas main salji, kami pegi Museum Perfume kat Fragonade... 

With our French tourist guide, Valerie in front of the Perfume Museum

Kat sini semua perfume yang asli dan sangat pekat. Tak macam Eau De Toilette atau Eau De Parfum yang kita beli kat kedai. Perfume kat sini ada 3 bau, the first hour bau bunga, second hour bau buah, then the 3rd hour akan bau campuran. AMAZING right? I sempat beli sebotol dua buat buah tangan, plus satu set miniature utk birthday ayah tersayang

Kat sini perfume kalau satu botol besar Euro85, kalau beli 4 dapat harga Euro54.. so tu yang pakat beli sama-sama untuk dapat harga special!

Salji turun dengan sangat lebat!!

Dari sana, kami ke La Fayette iaitu gedung beli belah terkemuka di Paris. Yang bestnya kat sini, more than 300 brands under one roof! Plus boleh dapat tax refund in cash immediately! 

I beli satu Chanel Brooch je, sebab dah lama teringin. Kat Malaysia satu yang basic RM1000, kat Paris dapat RM700+ je! Pakai untuk special occasion je, pesan cik Abang hahahaha...


Lepas tu kami ke Champs Elysees naik train. Alkisahnya I dah kali ke 5 dah Paris ni tapi tak pernah mampu nak beli Louis Vuitton lagi sebab ye lah, dulu student kan. Masa pegi Paris 2008 pun baru je start business mana ada spare duit nak beli branded stuff. I dah niat nak beli mesti nak kat Gedung LV yang besar tu!

Nasib baik ada metro station yang dekat dgn La Fayette ni.. tak yah la jalan jauh-jauh redah salji dengan temperature 3 degree!

Metro kat Paris ni sama macam Underground kat London tapi train dia dah lama sikit lah..ancient hehe.. 

The nearest train station kat sini is Franklin Roosevelt, in case anyone nak datang sini k

Salji still turun masa ni.

Champs Elysees sebelum salji settle.. nanti ada gambar jalan ni dah putih after salji settle... it only took 2 hours je!

Lama sungguh mengidam nak masuk gedung ni!

Tengah blizzard pun sanggup beratur k! Tak apa pengalaman kan! 

Memang best, gedung ni 2 tingkat, dari design yang classic to latest! Masuk je, ada orang sambut, tolong masukkan payung dalam plastic then assign seorang personal assistant utk kita. 

Alhamdulillah I dapat beli satu Brea MM warna Indian Pink! Baru je launch 1 Mac hari tu. My hubby beli satu utk my Mak Mertua, Speedy classic. 





Lepas tu jalan-jalan kat Champs Elysees dan Arc De Triomphe. 

Love this pic so much! Thanks to our tripod haha... 

A group of American tourist took this photo for us


Balik singgah hotel jap then balik semula ke La Fayette sebab cik abang nak beli Jam Tissot. Murah juga lah dalam Euro300+ je. Kalau kat Malaysia dalam 2k juga. 

Lepas shopping, kami ke Restaurant India halal, makan beriyani kambing! Memang POWER lah.. (I memang sangat suka makan k)




Balik terus packing sebab esok pukul 5 pagi dah nak balik Malaysia dah.


The morning on our way to the Charles De Gulle Airport for our flight back to Malaysia

So gonna miss Paris but I think after 5 times here, I'm ready to explore other European cities :)

The heavy snow on the road, as well as on the airport runway delayed our flight for 3 hours but thankfully our connecting flight to Kuala Lumpur from Ho Chi Minh was very swift. 

Alhamdulillah memang seronok trip kali ni, tip top dan sangat puas hati. In shaa Allah peluang sentiasa ada untuk orang yang bersedia untuk ambil peluang. Grab your seat to Shanghai quick! PM/call/SMS/whatsapp me today :) You wont regret it! 

No comments:

Post a Comment