Sunday, 25 August 2013

Boleh ke niat nak buat bisnes sebab nak buat haji awal?

Assalamualaikum dearests... 

First of all I would like to thank you for spending time to read this blog. 

Ok memang asalnya blog ni saya nak dedicate utk business, and satu lagi eternity383.blogspot.com utk kisah-kisah lain. Tapi hakikatnya I cannot maintain both so I'll just share whatever I can in this blog ok. Please apologize the jumble mumble :) semoga Allah jauhkan saya dari sifat riak & takbur, saya berkongsi untuk sharing sedikit pengalaman & ilmu yg saya perolehi dari orang lain 

Alhamdulillah pada bulan Mac lepas saya & husband (www.drhafizosman.com) telah mendapat panggilan haji. Al-kisahnya my father in law dah ajak pergi haji since last year, tapi memandangkan I was still in Masters & susah nak Cuti, I requested for this year. 

How to apply? Well first & foremost mestilah kena daftar haji. Sekarang lebih mudah sebab boleh mendaftar online di website Tabung Haji (www.tabunghaji.gov.my). Tapi sebelum itu mesti cukupkan RM1300 dalam akaun Tabung Haji kita. In shaa Allah this is the very least we can do as a proof to Allah that we WANT and INTEND to perform Hajj. Tak kisahlah Tabung Haji nak beri tahun berapa pun, yang penting kita daftar dulu. Bila kita akan pergi tu terserah pada Allah Subhanahu Wa Taa'la.


Pada 2 Januari 2013, my father-in-law buat surat rayuan untuk menunaikan haji pada tahun ini atas alasan kesihatan. Abah ada masalah kesihatan, dan beliau meminta agar Tabung Haji membenarkan beliau dan isteri menunaikan haji sebelum keadaan kesihatan beliau makin serius, dan beliau memohon agar suami saya dibenarkan pergi bersama sebagai doktor peribadi. Memang secara teknikal, kami terpilih kerana Abah buat rayuan, tapi in a higher level, a spiritual level, it is ALLAH Himself who decides who will be called to be His Guests, Duyufurrahman... The moment I checked online that we were seleected, my heart and my whole body was trembling, and I couldnt help but conveying the news to a fellow specialist, who had went for hajj at the age of 40 few years back. I couldn't help but crying, and I remember she said "Aisyah, Allah yang panggil Aisyah... Allah yang pilih. Mesti nak buat haji betul-betul sebab kita akan pergi SEKALI sahaja. Kalau kita pergi banyak kali, takut-takut kita ambil kuota orang lain"... Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Alhamdulillah.. ALLAHU AKBAR.

From that day onward, my mom who had went for Hajj in 2001 pesan, "Dah, jangan beli apa-apa lagi. Cukup-cukup dah tu, mesti nak simpan duit untuk pergi haji". And Alhamdulillah, having just came back from London & Paris, I spent almost 10K on branded stuffs, and yet if did not gave me the satisfaction I seeked. I was merely happy for a few days, then that feeling was gone. Getting the called to Hajj after returning form our Europe trip, was a wake-up call I longed for a long time. I must praise Allah who had taken my nafs from expensive things like handbags, designer clothes, luxury cars. ALHAMDULILLAH... 

Having an Usrah group also helped a lot in preparing myself spiritually towards fulfilling Islamic pillar number 5. Yang uniknya, kumpulan Usrah kami ini, semua terdiri dari CDM-CDM Hai-O, termasuk CDM Siti Rohana Yusoff my idol. I will share about this usrah group of ours some other time, in shaa Allah.

Disebabkan baru sahaja mendapat panggilan, saya terus mencari kursus asas haji (Modul dan Sillibus Kursus Asas Haji Modul) mingguan di masjid terdekat, dan Alhamdulillah rupanya yang terdekat dengan saya adalah di Masjid Amaniah Batu Caves, di bawah kelolaan Ustaz Hasnil. Saya ingat lagi masa saya first time ke kelas itu, sudah kelas yang ke 8, dan sudah masuk topik Saie. Ada sedikit terkilan dan sedih, tapi saya yakin in shaa Allah, Allah akan bantu saya. Tambahan pula ada sekelumit pengalaman semasa menunaikan umrah pada tahun 2010, saya berharap ia dapat membantu.

Kelas mingguan yang diadakan pada setiap Ahad ini, sememangnya merupakan satu tuntutan pengorbanan. Pada hujung minggu yang sepatutnya menjadi waktu santai bersama keluarga, terpaksa dikorbankan oleh bakal jemaah haji, untuk menuntut ilmu sebagai persediaan haji. Tetapi hati terubat bila Ustaz mengatakan, in shaa Allah dengan hadir kursus asas haji juga, merupakan satu jihad kepada bakal jemaah haji. I remembered there was one weekend that our maid left, I had to bring all my 3 kids to the class, but Alhamdulillah the masjid was very accommodating. 

Masjid Jamek Al-Amaniah Batu Caves

We were called for our medical check up around early June, got our compulsory meningococcal injection in Tabung Haji Maju Junction and I took the additional Influenza injection in Masjid Negara in July. We were called to submit our passports on the 22 July in Tabung Haji Jalan Tun Razak, and told to have enough savings in our account for the Hajj expenses by the end of July. Tahun 2013 bayarannya adalah RM9980 selepas ditolak subsidi dari Tabung Haji, untuk seorang jemaah haji yang akan tinggal di mu'assasah. 

Tabung Haji Jalan Tun Razak

Kebanyakan jemaah haji dijemput untuk kursus intensif haji pada awal Ramadhan tetapi somehow my name was not included, tetapi Alhamdulillah kami dijemput untuk menghadiri Kursus Perdana Haji di Putrajaya 24 - 25 Ogos yang lalu. 

What inspired me to go to Hajj early?

Number 1,actually ada seorang profesor ophthalmology di UM yang menunaikan haji pada usia 40 tahun, and she kept saying, " Aisyah, kena pergi masa muda. Di sana ada banyak aktiviti fizikal, kesian saya tengok makcik-makcik tua yang berjalan 3km dari khemah di Mina untuk melontar di jamrah." 

Number 2, semasa menunaikan umrah pada tahun 2010, I was really really sad masa meninggalkan Rasulullah di Madinah, and I prayed and prayed that I can visit him & the Haramain again, and I know I shouldn't go for umrah again as now it is compulsory for me to go to Hajj. 

Number 3, is none other than CDM Hajjah Siti Rohana & CDM Haji Azlan sendiri, yang pergi pada tahun 2009. Pernah sekali kak Ana beritahu, "Kalau ada kemampuan, lebih baik pergi dengan pakej. Mahal tak apa sebab di sana urusan sangat-sangat dipermudahkan. Hotel dekat dengan Masjidil Haram, di Arafah dan Mina selesa, selesai haji juga lebih awal kerana selepas wukuf terus patah balik ke Mekah untuk tawaf & saie haji. Bila selesa, lebih mudah kita bawa orang tua kita, kita beribadah lebih khusyuk. Allah mudahkan urusan ada banyak cara. Ada orang kata lebih baik bersusah payah di Mekah dengan tinggal di mu'assasah, lebih banyak pahala. Tapi sebenarnya pergi dengan pakej, kita tak berkorban tenaga tapi kita berkorban kerja kuat untuk kumpul duit, untuk spend duit untuk haji, in shaa Allah di situ pun dapat pahala."

Alhamdulillah back in 2007 when we first started the business, we only wanted to generate side income. But Allah blessed us in meeting us with wonderful people like Kak Ana & Abang Lan who always remind us to balance the pursue of worldly possession and the ultimate happiness in akhirat. 

Rezeki semua dari Allah tapi tanpa usaha rezeki tak mungkin datang bergolek. Itu sunnatullah. Alhamdulillah dengan rezeki bisnes ini kami dapat menunaikan umrah pada tahun 2010, dari situ terbit rasa cinta dan rindu yang amat sangat pada Baitullah, dan tatkala selesai Umrah wajib, maka pastilah tiada yang lebih utama bagi kami selain menunaikan haji.

Allah Maha Penyayang. Rasululah jua sangat penyayang. Saidatina Aisyah pernah bertanya pada Rasulullah, bukankah amalan yang paling utama adalah JIHAD, jadi bagaimana kami (kaum wanita) mahu berjihad? Rasulullah menjawab, JIHAD kamu adalah menunaikan HAJI dan mendapatkan haji mabrur. 


Haji adalah kemuncak ibadah seseorang Muslim, yang menggabungkan semua aspek kehidupan, dari fizikal, spiritual, dan tidak lupa ekonomi. In shaa Allah if your intention to start or continue this business is the get redha Allah, to give zakat & charity, to do hajj, in shaa Allah He will make it easy for you.

Allahu 'alam..

~CDM Dr Aisyah
Young Muslims Genuine-Entrepreuner (YMG)
25th August 2013
50 days to wukuf...



No comments:

Post a Comment