Friday, 10 January 2014

Azam Tahun Baru 2014. Kalau nak kurus, klik sini :)

Salam, 

Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat tahun baru kepada semua pembaca dan fellow bloggers. 

Setiap tahun bila tahun berubah, secara automatik selalunya kita akan ada azam tahun baru, kan? Bukan disuruh tetapi seolah sudah sinonim dengan Tahun Baru.

Yang masih belajar, berazam nak belajar bersungguh-sungguh dan lulus exam

Yang masih single, berazam nak berusaha bersungguh-sungguh, kumpul duit dan berkahwin.

Yang masih belum mempunyai anak, ingin berusaha untuk mendapat cahayamata. 

Yang masih belum kurus, pastinya berazam ingin menurunkan berat badan. Haa... yang ini rasanya paling popular, termasuk diri saya, saya pun nak turunkan berat badan lagi. Bukan semata-mata nak cantik, tapi nak lebih sihat. 

Kalau sakit, nak beribadah pun kurang selesa, nak bekerja pun kurang bersemangat, sedangkan kerja juga boleh jadi satu bentuk ibadah, kan?

Jadi, apa yang kita perlu buat dengan azam ini? Saya ambil contoh turunkan berat badan ya sebab ini yang saya sendiri senaraikan dalam azam tahun baru saya :)


First of all, kena TULIS dan letakkan di tempat yang selalu kita nampak. Manusia ni sifatnya mudah lupa, jadi kita perlu sentiasa diingatkan. Percayalah, selagi tidak dituliskan, ia adalah ANGAN-ANGAN. 

Kedua, pastikan azam itu REALISTIK. Contoh kalau nak turunkan berat badan sampai 40kg tu, perlulah ambil masa. 

Perlu juga tahu BAGAIMANA nak capai azam tersebut. Nak diet? Nak exercise setiap hari? Tak mahu makan makanan yang manis? 

Last but not least, DATELINE. Bila kita nak capai azam kita tu? Again, be realistic. 

Saya nak kongsi satu kisah menarik di sini. Sure enough saya memang pernah "besar", my weight was 80kg after my 3rd child but Alhamdulillah I lost almost all of my 25kg weight gain tu. Almost! 

Tetapi lelaki ni lebih hebat kerana beliau hilang lebih 100kg! 


Beliau berkongsi 7 cara untuk beliau hilang berat badan. Saya cuma nak highlight a few points, yang saya sebagai seorang doktor, setuju dengan cara ini. 



Yang pertama: PROBIOTICS

Memang sudah banyak kajian yang menunjukkan probiotik atau bakteria baik dalam usus boleh membantu pencernaan yang lebih baik, menghalang pertumbuhan bakteria jahat dan sekaligus membantu menurunkan berat badan. Hai-O telah menyediakan probiotiks dalam kuantiti yang tinggi dan selamat untuk diminum hatta oleh bayi berusia 1 tahun ke atas , iaitu LACTOLITE.

Lactolite dari Hai-O Marketing

Bukti kajian probiotiks membantu menurunkan berat badan
Yang kedua adalah TIDUR yang baik. Tak dinafikan keadaan lelaki ini lebih kritikal kerana beliau mempunyai masalah obesiti yang melampau, hingga sesak nafas. Tetapi bagi kita semua, tidur yang baik iaitu cukup jangkawaktunya dan membolehkan kita bangun tidur dengan lebih segar, adalah sangat penting untuk kesihatan secara keseluruhan. 

Saya ingin mencadangkan BIOVELOCITY SLEEPMATE bagi membantu mendapatkan tidur yang lebih baik. Tilam ini disuntik dengan garam dari dasar laut, yang memancarkan gelombang yang dapat membantu mendapatkan tidur yang lebih berkualiti.

Biovelocity Sleepmate dari Hai-O Marketing

Last but not least, lelaki ini ada menyebut tentang DETOKSIFIKASI iaitu proses menyingkirkan lebihan bahan buangan dalam badan. 



Saya ingin mencadangkan Garam Buluh Premier Drink dari Hai-O untuk menyah-toksik dari dalam badan. 


Selain nyah-toksik atau detoksifikasi, ia juga dapat membantu merencatkan pertumbuhan sel kanser dalam badan, seperti yang dinyatakan dalam kajian ini:


Jom realisasikan impian untuk mendapat berat badan yang unggul dan langsing. Program KURUS TANPA DIET ala draisyahafiz :) 

Once berat badan mula turun, untuk bentuk semula badan yang menggeleber, kita pakai pula corset PREMIUM BEAUTIFUL k.

0122979270 is the number you should call/SMS/whatsapp to get that dream body.

Badan sihat, ibadah pun lebih sempurna kan :) 

2 comments:

  1. perkongsian yang menarik admin.
    saya pun nak share cara turun berat dengan sihat dan berkesan..bukan kurus je, sihat skali..jemput jenguk kalo minat ye..untuk bf mom yg nk kurus tanpa jejas production susu pon ada..proven true n effective! 10kg dalam 4 bulan/kurang berat badan tanpa risiko/formula diet berkesan di http://bit.ly/1f7OeYq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Fatimah for sharing :)

      Delete