Sunday, 17 March 2013

Day 5: Winter Sonata in Paris, The City of Love

Salam and hye!

OK sambung cerita kat London Paris... Hari ke 5 memang sangat best sebab bangun pagi, lepas solat subuh, buka tingkap nampak putiiiiih ke kota Paris. IT WAS SNOWING!!! 

Pemandangan dari bilik hotel

Breakfast yang menyelerakan! Kalau nak tahu, pastries paling sedap di dunia di France lah! Dapat pula makan satu table dengan CDM Chan! Berselera I!

Apa lagi, kami pun cepat2 siap, makan sarapan sepantas mungkin and pegi keluar main snow. 

Usahawan Hai-O memang sangat excited, nyanyi-nyanyi lagi kat depan hotel. SERONOK sangat main SNOW! 

With our great Sifu CDM Chan tersayang!

Boleh nampak kan snow tengah turun! YIPPIE!! 

Walaupun dulu duduk Ireland 6 tahun, almost every year pun ada snow tapi tak sama pengalaman snow di negara Perancis ni. Orang kata "virgin snow" atau salji DARA youuuu! Sebab salji yang baru turun sepanjang winter tahun ini. The first in 30years, snow dalam bulan Mac!

Lepas main salji, kami pegi Museum Perfume kat Fragonade... 

With our French tourist guide, Valerie in front of the Perfume Museum

Kat sini semua perfume yang asli dan sangat pekat. Tak macam Eau De Toilette atau Eau De Parfum yang kita beli kat kedai. Perfume kat sini ada 3 bau, the first hour bau bunga, second hour bau buah, then the 3rd hour akan bau campuran. AMAZING right? I sempat beli sebotol dua buat buah tangan, plus satu set miniature utk birthday ayah tersayang

Kat sini perfume kalau satu botol besar Euro85, kalau beli 4 dapat harga Euro54.. so tu yang pakat beli sama-sama untuk dapat harga special!

Salji turun dengan sangat lebat!!

Dari sana, kami ke La Fayette iaitu gedung beli belah terkemuka di Paris. Yang bestnya kat sini, more than 300 brands under one roof! Plus boleh dapat tax refund in cash immediately! 

I beli satu Chanel Brooch je, sebab dah lama teringin. Kat Malaysia satu yang basic RM1000, kat Paris dapat RM700+ je! Pakai untuk special occasion je, pesan cik Abang hahahaha...


Lepas tu kami ke Champs Elysees naik train. Alkisahnya I dah kali ke 5 dah Paris ni tapi tak pernah mampu nak beli Louis Vuitton lagi sebab ye lah, dulu student kan. Masa pegi Paris 2008 pun baru je start business mana ada spare duit nak beli branded stuff. I dah niat nak beli mesti nak kat Gedung LV yang besar tu!

Nasib baik ada metro station yang dekat dgn La Fayette ni.. tak yah la jalan jauh-jauh redah salji dengan temperature 3 degree!

Metro kat Paris ni sama macam Underground kat London tapi train dia dah lama sikit lah..ancient hehe.. 

The nearest train station kat sini is Franklin Roosevelt, in case anyone nak datang sini k

Salji still turun masa ni.

Champs Elysees sebelum salji settle.. nanti ada gambar jalan ni dah putih after salji settle... it only took 2 hours je!

Lama sungguh mengidam nak masuk gedung ni!

Tengah blizzard pun sanggup beratur k! Tak apa pengalaman kan! 

Memang best, gedung ni 2 tingkat, dari design yang classic to latest! Masuk je, ada orang sambut, tolong masukkan payung dalam plastic then assign seorang personal assistant utk kita. 

Alhamdulillah I dapat beli satu Brea MM warna Indian Pink! Baru je launch 1 Mac hari tu. My hubby beli satu utk my Mak Mertua, Speedy classic. 





Lepas tu jalan-jalan kat Champs Elysees dan Arc De Triomphe. 

Love this pic so much! Thanks to our tripod haha... 

A group of American tourist took this photo for us


Balik singgah hotel jap then balik semula ke La Fayette sebab cik abang nak beli Jam Tissot. Murah juga lah dalam Euro300+ je. Kalau kat Malaysia dalam 2k juga. 

Lepas shopping, kami ke Restaurant India halal, makan beriyani kambing! Memang POWER lah.. (I memang sangat suka makan k)




Balik terus packing sebab esok pukul 5 pagi dah nak balik Malaysia dah.


The morning on our way to the Charles De Gulle Airport for our flight back to Malaysia

So gonna miss Paris but I think after 5 times here, I'm ready to explore other European cities :)

The heavy snow on the road, as well as on the airport runway delayed our flight for 3 hours but thankfully our connecting flight to Kuala Lumpur from Ho Chi Minh was very swift. 

Alhamdulillah memang seronok trip kali ni, tip top dan sangat puas hati. In shaa Allah peluang sentiasa ada untuk orang yang bersedia untuk ambil peluang. Grab your seat to Shanghai quick! PM/call/SMS/whatsapp me today :) You wont regret it! 

Saturday, 16 March 2013

Day 4 From London The City of Fashion to Paris The City of Love!

Hye hye!

It's day 4 already! Dari London kami bertolak ke Paris dengan menaiki Eurostar train. Train pukul 8.31 pagi tapi pukul 5 dah morning call. Maklumlah big group kan susah juga Tour Leader nak handle. 

Sampai di Eurostar, ngam ngam utk dapatkan tiket, check in, etc. 



Keheningan pagi di Kota London




Sebut betul-betuuul... St Pancras ya.. bukan pancreas! Haha


Beg besar semua check in so kami bawa hand luggage je

Our rainbow bus yang memang happening!

Yahooo!! Our first EUROSTAR experience! Tiket is RM1000 ok! But of course FOC sponsored by Hai-O!

Inilah rupa EuroStar Train nya.. sempoi je tapi lajuuuu

It only takes about 2 hours 15 minutes with the speed of 300km/hr! Best kan! Breathtaking view juga on the way tu sebab dah start snowing. Yang agak bizzare sikit is rasa macam tak perasan bila masa Eurostar ni lalu dalam terowong bawah laut. I takde la tertidur, gi toilet pun kejap je tapi my hubby pun tak perasan. Kelakar kan? Twilight zone

Wajah-wajah excited! CDM Chan pun ada weeehuuuu!!!

Salji yang cantik kat luar kota London!

Gaya model dalam train tehehehee


DAH SAMPAI!!!

Billets = tickets, Sortie = exit.. That much I learnt haha!

Influx of Malaysian in Paris!

Cik-cik abang tengah set phone utk roaming.. nak upload facebook lah katakan!
  
Sampai je terus di bawa gi makan kat restoran arab yang sedap

Dpat nasi di Kota PARIS! SYIOK!

First sight seeing stop : Invalides.. makan Napolean Bonaparte.. (Kelakar kan.. kat kubur orang pun nak lompat-lompat!)

Group A4 yang sentiasa bersatu hati! Lepas ambil gambar ni kami nyanyi satu lagu untuk Madam Lam yang ada kat Malaysia 




Antara mercu tanda wajib kat Paris, iaitu Arc De Triomphe yang merupakan tugu peringatan sempena kemenangan Napolean dalam perang. Hujan masa ni tapi maintain senyuuuuum..


Akhirnya sampai di Trocadera for a spectacular view of the Eiffel Tower



With Yellow Mania Group Leaders CDM Dr Hafiz, CDM Zura & CDM Dr Rosma
Expressing our undying love!

Naik bas untuk sambung journey to River Seine untuk cruise

Romantic cruise Batoeux Parisien

Friends forever!

Alexender Bridge at the background, named after the infamous Russian Emperor

With sidelines CDM Misah, CDM Zakiah, CDM Megala & geng

Can you see Notre Dame? 

BFF yang giler-giler CDM Natasha Aimee yang gorgeoussss!

With BFF dari utara CDM Suhaily Elda cute miut!

OK the cruise itself took almost an hour. Masa ni nak maghrib dah, nasib baik sempat jamak solat Zuhr Asar dekat Eiffel Tower tadi. Lepas City tour yang ambil masa dalam 4 jam ni, semua lapar dah. Kami di bawa ke restoran yang dekat dengan Masjid kat Selatan Paris... Sedapnya mak datuk! I memang minat sangat sangat makanan arab so liciiin la sapu pinggan :)



CDM Zura dan Kak Rosma yang tak berapa biasa dengan Arabic food, muka terpaksa makan je hahahaha...

S.E.D.A.P! 
Dari restoran kami semua di bawa ke Hotel Pullman Montparnasse.. memang best lah 4 star setengah.. satu malam RM750 babe! 

Ni tak tau kenapa gambar ni jadi mirror image!

Katil yang sangat BEST! Empuk je.. letak kepala terus mimpi!

Bathroom pun spacious!

OK so malam tu rest je lah sbb dah letih. Esoknya nak shopping kat La Fayette... so nanti I upload cerita and gambar last day in Paris k...