Tuesday, 7 February 2023

Pendakian gunung yang pertama dalam hidup : Gunung Datuk Rembau, Negeri Sembilan

 

Hiking sudah.

Berlari sudah.

Menyelam sudah. 


Apa lagi nak buat ya?


Itulah penyakit orang midlife crisis ni agaknya. 


Teringin nak panjat gunung pula.


Apabila kawan-kawan Johan Zie, Arash Halim, Ainun Mahani selalu cerita tentang naik gunung, kita pun rasa nak mula. 


Pada mulanya bukan apa, takut stamina tak kuat. Selepas setahun saya selalu hiking di Bukit Gasing dengan team Abang Johan, akhirnya saya kuatkan semangat. 


Maka saya pun memutuskan untuk memulakan dengan gunung yang dekat dulu.


Pengalaman ini memang takkan saya lupakan.

  1. Mendaki dalam keadaan hujan. 

Sudahlah pertama kali nak naik gunung, dalam perjalanan hujan pula tu. Hati dah berbelah bagi nak naik ke tidak. Alhamdulillah , sampai di kaki gunung, hujan renyai-renyai sahaja. Baru tahu pentingnya ada simpan baju hujan di dalam kereta. Walaupun baju hujan pakai buang, dapat jugalah mengelakkan daripada basah kuyup. 

Bergambar sebelum memulakan pendakian. Alhamdulillah semua ada baju hujan. Abang Joe tak ada baju hujan, beg plastik pun boleh convert jadi baju hujan. Yang penting beg duduk dalam baju hujan OK. Unless beg you water proof. 


  1. Mendaki dan menuruni trek yang licin sepanjang perjalanan. Waktu ni barulah tahu betapa pentingnya pemakaian kasut hiking yang betul, terutamanya yang water proof. Jadi termasuk ke dalam lopak air pun tidak lah stokin dan kaki basah. 


Gambar ni nak tunjuk kasut yang dah berselut tu. Tapi tak apa yang penting selamat. Kakak balik pokok tu nama kak Nor. Beliau dah 50an tapi dah berjaya tawan Kinabalu tau. Hebat kan! 

  1. Kepentingan ada trekking pole. Kalau bawa 2 lagi best untuk membantu mengurangkan tekanan kepada lutut semasa mendaki atau pun turun. 


  1. Pentingnya bawa makanan! Biasa kalau hiking di Bukit Gasing, saya jarang bawa makanan kecuali buah jadi kali ini sebab bertolak dari Muar seawal 6.40 pagi, tak sempat nak bawa bekal. Alhamdulillah guide bagi Himalayan salt dan roti. Dah mendaki satu jam yang pacak, baru sedar betapa penting bawa makanan tu.  Saya bawa protein shake dan kurma saja. Nikmat dapat makan roti tu, Allah saja yang tahu. Ada juga kawan-kawan yang bawa nasi lemak lagi! 


Nampak tak muka lapar tengah makan roti tu hahahah

  1. Bawa air minum yang mencukupi. Lebih tak apa, jangan kurang. Saya baca review pendaki yang pernah mendaki Gunung Datuk sebelum ini, kebanyakannya mencadangkan untuk bawa sekurang-kurangnya 2 liter air. Saya bawa 2 liter, sehingga turun ke bawah semula hanya habis lebih kurang 1.2 liter. Mungkin kerana cuaca sejuk dan hujan,maka tidak terasa dahaga. 


Saya minum protein shake sebaik sampai di puncak. 

  1. Kelebihan ada guide yang berpengalaman. Alhamdulillah all the way up naik dengan trail runner Si Hady tu, banyak juga dia ajar cara naik supaya tak injured lutut, cara turun dan cara cari trek yang paling selamat. Antara tips beliau, semasa mendaki, pastikan lutut tidak melebihi hujung jari kaki. Dan cuba untuk membuat langkah yang tidak terlalu besar agar tidak cepat penat. 


Encik Hady yang selfie gambar ni. Baju hitam tengah tu Abang Nizam, salah seorang guide tapi lajunya laaa dia tu. Berdesup terus hilang!
  1. Mendakilah dengan pace sendiri. Tidak perlu berlumba dengan sesiapa. Enjoy the journey. Saya sangat enjoy dengan laluan, pemandangan pokok-pokok yang permai, hujan renyai-renyai yang dingin, bunyi unggas hutan. Semua saya nikmati satu persatu. Siapa laju, kita persilakan potong. Siapa perlahan kita bye bye dulu, nanti jumpa di puncak. 


My favorite shot of the day! Alhamdulillah I did it!


Secara keseluruhan, saya rasa trek Gunung Datuk doable selepas dilatih dek geng Bukit Gasing sejak bulan Februari tahun lepas. Rasanya trek Gasing lagi penat woi đŸ˜‚


Menyesal ke naik gunung? 


Langsung tak!


Sakit kaki tak habis lagi dah fikir nak naik gunung mana pula lepas ni? 




Geng Bukit Gasing di puncak Gunung Datuk. Abang Nizam dan Hady menikmati nasi lemak mereka. Apa yang best tentang pendakian ini adalah trek, view cantik dan of course geng yang awesome!! 

Wednesday, 1 February 2023

Penghargaan


Tahun 2021-2022 saya rasa tahun yang mencabar.


Ayah selalu sakit, Abah meninggal dunia. 


Banyak  benda yang saya nak buat, contohnya nak tulis buku tentang kisah kehidupan mereka, tak pernah berkesempatan. 


Suatu hari, semasa Ayah tak sihat, saya  bersembang dengan Ayah tentang pengalaman beliau berkerja di Denmark dahulu . 


Ayah kata, ada satu misi menyelamat yang beliau hadiri semasa di Denmark, dengan usahasama kerajaan Belgium ketika itu kerana menyelamatkan kapal dan kru warga Belgium yang terdampar di kawasan batu karang di tengah laut. Alhamdulillah misi itu berjaya, membawa 7 orang anak kapal ke dataran. Kapten kapal tersebut berkeras mahu menunggu air pasang dan membawa pulang kapalnya maka beliau tinggal di atas kapal. 


Ayah kata, misi tersebut selesai pada waktu senja. Pagi keesokan harinya , ayah dan pasukannya terus mendapat sijil penghargaan dari syarikat penerbangan mereka atas jasa mereka semalam . 


Kemudian Ayah bercerita pula kisah menyelamatkan orang di Sarawak pada tahun 70an. Ayah bersama seorang juruterbang dan pembantu juruterbang helikopter, terpaksa menjalankan satu misi pada waktu malam. Seorang 

ranger iaitu Leftenan Anuar telah diserang Parako (pihak komunis di Sarawak ketika tahun 1970an) sewaktu menyeberang sungai Rajang dengan bot . Beliau yang cedera parah perlu diterbangkan segera ke Sibu untuk mendapatkan rawatan.


Ayah sebagai Air Quarter Master bertanggungjawab membantu memberikan navigasi dan panduan kepada juruterbang , adakah kawasan selamat , berapa meter helikopter harus bergerak ke hadapan , ke belakang , hover pada ketinggian berapa. Ayah sendiri membantu menurunkan alat untuk membawa naik mangsa dari tepi sungai ke dalam helikopter. 


Misi itu menurut Ayah tersangat sukar kerana keadaan yang sangat gelap dan keadaan di persisir sungai yang merbahaya, namun Alhamdulillah misi itu berjaya. 


Tidak lama kemudian , sewaktu Hari Kemerdekaan Sarawak, surat penghargaan tiba. Namun, anugerah Ahli Bintang Sarawak itu hanya untuk juruterbang iaitu Leftenan Leong Fook Seong dan pembantu juruterbang, Leftenan Munusamy. 


Tiada langsung ucapan terima kasih mahupun penghargaan kepada Ayah iaitu Flight Sarjan Mohd Abdullah , yang turut bersama di dalam misi itu, sedangkan tanpa Ayah, tidak mungkin juruterbang dan pembantu berdua sahaja mampu menyelesaikan misi tersebut . 


Saya analogikan, umpama saya sebagai Pakar Bedah , tanpa scrub nurse saya . Nampak tidak penting tetapi tiada pembedahan yang akan berjaya tanpa mereka. 


Pastinya Ayah berasa kecewa, dan kisah itu Ayah ceritakan kepada saya tahun lalu. Malah hari ini, Ayah ceritakan sekali lagi . 


Saya suka merakamkan kisah -kisah ini dengan satu nota suara. 


Hari ini, sambil menunggu temujanji dengan doktor Pakar, saya ambil peluang untuk merakam lagi kisah-kisah Ayah semasa menjadi air quarter master di TUDM . 


Ayah paling suka bercerita kisah-kisah beliau semasa terbang . 


Saya dapat lihat sinaran di mata Ayah jika beliau bercerita , terutamanya bagaimana beliau mencapai 3000 jam terbang bersama helikopter . 


Ya, saya pasti banyak tugas-tugas Ayah yang dilakukan tidak mendapat penghargaan yang sewajarnya, tetapi saya harap Ayah tahu bahawa di mata saya, tiada insan yang lebih hebat daripada Ayah. 


Ayah hero saya, dulu , kini dan selamanya. 


Mungkin saya tak dapat menulis buku buat Ayah, tetapi biarlah saya nukilkan kisah-kisah Ayah di sini, agar sahabat-sahabat saya dapat sama-sama mendoakan yang baik-baik untuk Ayah in shaa Allah .


Mengharapkan penghargaan dari manusia , ada kalanya umpama menunggu bulan jatuh ke riba. Pada usia 40an ini juga saya sudah belajar untuk tidak lagi mengharap apa-apa penghargaan dari manusia , hatta insan paling dekat . Pengharapan yang tidak kesampaian biasanya hanya mengundang kecewa. Sesungguhnya penghargaan terbaik pastinya dari Allah SWT jua. 


Love you to the moon and back Ayah. Thank you for being my first and truest love, and forever my hero.



#drazlindarita

#kisahkehidupanDrAzlindarita