Wednesday 29 November 2023

Pemandu Grab yang memahami

 Semalam saya ada seorang pesakit perlu dirawat di hospital. Atas sebab tertentu, saya terpaksa pulang dengan menaiki Grab. 


Dalam perjalanan, saya meminta tolong pemandu saya, Lim untuk berhenti di Petronas untuk membeli aiskrim untuk anak-anak.


Baik sungguh Lim, bukan sahaja beliau sanggup berhenti, malah tolong pegangkan aiskrim sementara saya ambil makanan lain dan beri tisu pada saya, takut tangan sejuk memegang aiskrim sepanjang perjalanan pulang. 


Dalam kereta kami bersembang. Saya bertanya adakah beliau memandu Grab sepenuh masa? 


Beliau bercerita, dahulu beliau seorang pereka grafik. Tetapi kemudian berhenti dan memandu Grab sepenuhnya masa. 


Saya pun bercerita tentang anak ke dua saya yang sangat pandai melukis. Saya menggalakkan dia mengambil jurusan pereka grafik tetapi tak sangka dia nak belajar perubatan.  Katanya dia mahu melukis sebagai hobi sahaja, bukan sebagai kerjaya.


Lim memuji anak saya. Kata-kata beliau sangat menyentuh hati saya.


“Saya rasa anak you ada fikiran yang bagus. Sebab apa yang paling penting dalam pekerjaan, bukan kerja itu. Kita kerja apa pun boleh buat duit. Tetapi yang lebih penting adalah passion. Passion yang akan membuat kita happy dengan apa yang kita buat.”


Ma Shaa Allah. Kagum saya. 


Sudah lah fasih berbahasa Melayu, peramah, malah sangat berminda terbuka. 


Terus saya pun teringat ketika saya bertanya anak, kenapa nak belajar perubatan?


Jawabnya, “sebab nampak Ummi setiap hari pergi kerja happy je. Tempat kerja Ummi punya lah jauh. Tapi Ummi happy je.” 


Ya, sebab saya cintakan kerjaya saya Alhamdulillah. 


Passion over money. 


Kita patut bersyukur kalau ketika ini kita ada kerjaya yang kita suka, dan Alhamdulillah melaluinya kita dapat lalui kehidupan dengan baik dengan rezeki yang mencukupi. 


Betul juga, kalau gaji banyak pun tapi hati tak bahagia, susah juga kan. 

(Kerja teruk, gaji teruk lagi lah merana kecuali tahap kesabaran tinggi đŸ˜…)


In Shaa Allah let us encourage our children to do what they are passionate about as long as it adhere to the shariah. 


What a great and refreshing  conversation on a Sunday afternoon.


#drazlindarita 

#kisahkehidupanDrAzlindarita