Thursday, 11 March 2021

Saya yang gelabah ayam, pada hari vaksinasi Covid.

10 Mac 2021. Saya diminta sampai di PPUM untuk vaksinasi jam 10.30, walaupun dalam jadual pukul 11 pagi. Saya dah atur semula jadual pesakit saya di MSUMC. Pukul 9 lebih saya dah gerak dari rumah. Tapi tiba-tiba jalan jem!! Jantung rasa berdegup lebih 100 beats per minute kot. Tengok waze, disuruh lalu jalan yang lain. Jam sudah pukul 9.50. Alhamdulillah, pukul 10.10 saya sampai di parking depan PPUM. Apa lagi, jalan laju-laju lah pergi hospital.
Tumpang di Klinik Mata untuk print consent form melalui UM staff portal, tiba-tiba akaun saya tak aktif pula! Jam dah 10.20 pagi. Dugaan betul! Saya call bahagian IT, IT minta call department, department kena call HR. Ini semua isu teknikal saja, sebab status saya masih aktif sebagai Pensyarah Honorari. Berpeluh dibuatnya. Mujur ada staff beritahu, consent form itu dia boleh tolong print kan. Fuuuuh mujurrr. Alhamdulillah. Siap print consent form, saya pun berjalan ke Menara Selatan dari Menara Utama. Sampai di lift, orang ramai!! Takkan nak naik tangga sampai tingkat 13! đŸ˜… Tiba-tiba saya nampak seorang lelaki depan saya, beliau pegang consent form juga macam saya. Kemudian saya terdengar suara polis bantuan sebut, "Penerima vaksin! Penerima vaksin!" Kemudian lelaki itu terus berjalan ke lif di hujung. Saya pun ikut lah lelaki itu. Rupanya ada satu lif khas untuk penerima vaksin! Ma shaa Allah, rasa macam jemaah haji pula. Syukur sangat dipermudahkan urusan. Di tingkat 13, mula-mula berjumpa Pegawai Perubatan, yang bertanya status kesihatan, ada batuk tak, demam, ada berjumpa pesakit yang positif Covid tak. Alhamdulillah, saya jawab semua tak ada. Kemudian beliau periksa consent form, check suhu, dan kemudian kita beratur untuk periksa nama. Masa ni berdebar sekali lagi takut nama tak ada dalam senarai. Bila staff nurse sebut saja nama, fuuuh lega betul.
Kemudian, kita masuk ke dewan, untuk dengar informasi tentang vaksin dan flow perjalanan hari ini.
Tak lama kemudian, seorang demi seorang dipanggil untuk pendaftaran.
Semasa pendaftaran inilah status kita di MySejahtera akan di update. Sebelum pendaftaran ini, tiada pun status atau tarikh temujanji suntikan ini dalam MySejahtera saya. Selepas pendaftaran secara manual ini, automatik terus ada.
Selesai mendaftar, kami beratur, dan di bawa untuk ke ruang menunggu, untuk ke bilik kaunseling.
Semasa di bilik kaunseling, doktor tu tanya, ada masalah kesihatan ke, ada alahan. Saya ada alahan shellfish masa kecil je, jadi ruam di muka jika saya makan. Jadi kena observe 30 minit selepas suntikan nanti. Walaupun risiko rendah, kejadian ni dulu-dulu saja, sekarang kalau makan tak jadi apa pun, tetap kena observe. Teliti sungguh mereka ni.
Kalau tak ada sejarah alahan, observation adalah 15 minit sahaja. Doktor juga pesan, kalau wanita hamil, dinasihatkan ambil suntikan semasa kandungan 13 hingga 34 minggu sahaja. Kalau ada rawatan chemotherapy pun tak boleh ambil suntikan ini. Selesai kaunseling, doktor akan ambil satu salinan consent form, satu salinan kita simpan.
Kemudian, sampailah the moment of truth. Waktu untuk injection!
Alhamdulillah ruangnya sangat privacy. Sangat menjaga aurat. Pagi tadi nak datang, saya siap try tengok baju mana senang nak selak lengan sampai bahu. Saya pilih baju yang ada zip depan, kalau susah nak selak lengan, boleh juga selak di leher baju, ke bahu. Alhamdulillah, staff nurse saya yang bernama Intan, tersangat lah lemah lembut, tak terasa langsung beliau cucuk! Disebabkan tarikh injection saya tak sama dengan tarikh asal, maka saya perlu ambil gambar code bar vaccine saya, kemudian beri kepada doktor di luar yang akan update ke MySejahtera saya secara manual. Apabila sudah key in nombor kod vaksin, barulah akan tertera di MySejahtera yang kita sudah complete suntikan yang pertama. Selesai proses ini, saya diminta ke ruang recovery, untuk proses observation selama 30 minit.
Selama saya di sana, hampir semua orang ok saja. Ada seorang sahaja yang kata rasa jantung berdebar - debar. Alhamdulillah, selesai semua, kami diberi kad temujanji untuk suntikan ke 2 iaitu 21 hari dari sekarang. Saya pun terus balik ke MSUMC dan klinik yang sangat sibuk menanti saya. Alhamdulillah saya boleh bawa kereta, kerja, makan, solat macam biasa.
Hampir 24 jam se lepas suntikan, cuma rasa sakit sedikit di tempat suntikan. Itu sahaja, Alhamdulillah. Syukur sangat. Terima kasih PPUM. Kesimpulannya, in shaa Allah 1) Vaksin adalah selamat. Selepas hampir 24 jam, saya tak ada rasa nak demam ke, lenguh badan ke. Tak ada. Malam tadi tidur OK saja, cuma sakit di bahu tempat cucuk saja. 2) Pastikan anda jujur dengan doktor, beri semua sejarah perubatan supaya mereka boleh observe anda selepas beri suntikan 3) in shaa Allah semua orang yang daftar akan dapat giliran, dan saya doakan semua dipermudahkan. Terutamanya sahabat-sahabat saya di Selangor. OK Sekian sahaja pengalaman saya mendapat vaksin Covid jenama Pfizer semalam. Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah Bersyukur terpilih dapat vaksin awal.

Wednesday, 10 March 2021

Vaksin Covid part 1 : Daftar Vaksin untuk Mak Ayah, tiba-tiba dapat turn saya!

"Daftar vaksin untuk Mak Ayah, tiba-tiba dapat turn untuk saya." 21 Februari 2021, vaksin Covid sampai di Malaysia 23 Februari, saya dah mula daftar untuk vaksin. Tetapi jawapan yang diterima, hanya "we are currently in phase one of the vaccination program for frontliners"
Tiada langsung petanda bahawa nama saya sudah didaftarkan. 24 Februari, bermulalah program vaksinasi di Malaysia. Hampir setiap hari saya melihat status pendaftaran saya, sambil melihat status FB puluhan sahabat-sahabat frontliners saya yang sudah menerima vaksinasi. Alhamdulillah, saya gembira buat mereka, semakin ramai yang di vaksin bererti semakin ramai yang di lindungi! Sebaik-baik pelindung pastinya Allah SWT. Satu hari, statistik program vaksinasi kebangsaan keluar, saya amat terkejut melihat sangat sedikit jumlah penerima vaksin di Selangor! Ketika itu, daripada lebih 53,000 vaksin, hanya 2047 adalah penerima di Selangor, sedangkan setiap hari jumlah kes baru tertinggi, adalah di Selangor.
Ada pula gambar orang bukan frontliner yang sudah menerima vaksin, termasuk Penolong Pegawai Daerah di sebuah negeri di utara. Dalam hati saya, apa hak orang itu menerima vaksin lebih dahulu dari kami yang saban hari bertemu pesakit? Hampir 2 minggu program vaksinasi berlangsung, masih lagi tiada berita bila giliran vaksinasi untuk kami di hospital swasta Selangor ini. Hingga semalam, 9 Mac, saya bermimpi, saya akan menerima vaksin, dan suami saya kata, "Eh, tahu tak side effect vaksin yang itu adalah glaucoma! Awak mana boleh ambil. Awak ada sejarah keluarga glaucoma!" Ini tidak benar ya. Mainan tidur semata-mata. Tidak ada kesan sampingan vaksin boleh sebabkan glaukoma. Ini semua mimpi buruk saya sahaja kahkahkah. Bangun pagi itu,saya terus daftarkan Mak Ayah saya untuk vaksin melalui www.vaksincovid.gov.my. Alhamdulillah adik beradik saya juga sudah mendaftar. Dalam perjalanan pergi kerja, saya telefon Mak dan beritahu yang saya dah daftarkan Mak Ayah. Mak pun kata, "Alhamdulillah. Mak malas betul nak pergi kat MySejahtera tu. Bukannya Mak pandai. Ha, kau dah dapat vaksin ke, kau kan doktor. " Saya jawab, "Belum Mak. Kami doktor di hospital private Selangor ni, belum ada bunyi pun." Mak pun mulalah bising pung pang pung pang hahaha. Biasalah Mak kan risau anak dan menantunya doktor. Saya pun kata, nak buat macamana, kita tunggu saja lah. Saya pun cakap, saya janji saya akan jaga jarak, pakai mask dan sebagainya, jadi Mak janganlah risau. Kami pun sambung bersembang hal-hal lain. Hati saya jadi tenang bila berbual dengan Mak. Saya jadi teringat, satu hadith, sabda Rasulullah SAW, “Allah telah menulis (di Lauh Mahfuzh) segenap takdir makhluk 50, 000 tahun sebelum Dia menciptakan langit dan bumi” (HR. Muslim) Sampai di hospital,pesakit ramai sungguh. Klinik saya sibuk hari Selasa itu. Selalunya kalau sibuk, saya memang tak layan handphone saya langsung.
Entah kenapa, tiba-tiba ada satu panggilan telefon dari nombor tak dikenali, dan saya pun angkat panggilan tu, walaupun saya ada patient. Suara sayup-sayup saja, "Assalamualaikum, Dr Azlindarita Aisyah ya?" Saya jawab ya. Orang itu kata, "Saya staff nurse dari Pusat Vaksinasi Covid-19, Pusat Perubatan Universiti Malaya. Doktor patutnya tarikh vaksin 22 Mac. Tapi Doktor boleh datang untuk vaksin esok, pukul 11 pagi?". Pada mulanya, saya jawab, saya ada ramai patient hari Rabu, kebetulan ia hari klinik juling bersama Pakar Orthoptist saya, saya ada berbelas pesakit. Sebaik sahaja saya jawab begitu, terus rasa," Bodohnya kau Aisyah kalau tak ambil slot ni. Kalau tak, lambat lagi kau dapat vaksin!" Terus saya kata, "OK Puan! Esok saya datang in shaa Allah!" Ma shaa Allah, Alhamdulillah! Betullah, di saat kita serahkan semua pada Allah, Allah aturkan semuanya dengan mudah. Hati punyalah berdebar, macam tak percaya. Saya tak cerita dengan sesiapa pun, walaupun kepada suami saya, sampailah dapat SMS dari pihak PPUM, malam itu. Malam itu siap tidur awal, nervous punya pasal hahahah. OK nanti sambung cerita hari kejadian.