Thursday, 11 March 2021

Saya yang gelabah ayam, pada hari vaksinasi Covid.

10 Mac 2021. Saya diminta sampai di PPUM untuk vaksinasi jam 10.30, walaupun dalam jadual pukul 11 pagi. Saya dah atur semula jadual pesakit saya di MSUMC. Pukul 9 lebih saya dah gerak dari rumah. Tapi tiba-tiba jalan jem!! Jantung rasa berdegup lebih 100 beats per minute kot. Tengok waze, disuruh lalu jalan yang lain. Jam sudah pukul 9.50. Alhamdulillah, pukul 10.10 saya sampai di parking depan PPUM. Apa lagi, jalan laju-laju lah pergi hospital.
Tumpang di Klinik Mata untuk print consent form melalui UM staff portal, tiba-tiba akaun saya tak aktif pula! Jam dah 10.20 pagi. Dugaan betul! Saya call bahagian IT, IT minta call department, department kena call HR. Ini semua isu teknikal saja, sebab status saya masih aktif sebagai Pensyarah Honorari. Berpeluh dibuatnya. Mujur ada staff beritahu, consent form itu dia boleh tolong print kan. Fuuuuh mujurrr. Alhamdulillah. Siap print consent form, saya pun berjalan ke Menara Selatan dari Menara Utama. Sampai di lift, orang ramai!! Takkan nak naik tangga sampai tingkat 13! đŸ˜… Tiba-tiba saya nampak seorang lelaki depan saya, beliau pegang consent form juga macam saya. Kemudian saya terdengar suara polis bantuan sebut, "Penerima vaksin! Penerima vaksin!" Kemudian lelaki itu terus berjalan ke lif di hujung. Saya pun ikut lah lelaki itu. Rupanya ada satu lif khas untuk penerima vaksin! Ma shaa Allah, rasa macam jemaah haji pula. Syukur sangat dipermudahkan urusan. Di tingkat 13, mula-mula berjumpa Pegawai Perubatan, yang bertanya status kesihatan, ada batuk tak, demam, ada berjumpa pesakit yang positif Covid tak. Alhamdulillah, saya jawab semua tak ada. Kemudian beliau periksa consent form, check suhu, dan kemudian kita beratur untuk periksa nama. Masa ni berdebar sekali lagi takut nama tak ada dalam senarai. Bila staff nurse sebut saja nama, fuuuh lega betul.
Kemudian, kita masuk ke dewan, untuk dengar informasi tentang vaksin dan flow perjalanan hari ini.
Tak lama kemudian, seorang demi seorang dipanggil untuk pendaftaran.
Semasa pendaftaran inilah status kita di MySejahtera akan di update. Sebelum pendaftaran ini, tiada pun status atau tarikh temujanji suntikan ini dalam MySejahtera saya. Selepas pendaftaran secara manual ini, automatik terus ada.
Selesai mendaftar, kami beratur, dan di bawa untuk ke ruang menunggu, untuk ke bilik kaunseling.
Semasa di bilik kaunseling, doktor tu tanya, ada masalah kesihatan ke, ada alahan. Saya ada alahan shellfish masa kecil je, jadi ruam di muka jika saya makan. Jadi kena observe 30 minit selepas suntikan nanti. Walaupun risiko rendah, kejadian ni dulu-dulu saja, sekarang kalau makan tak jadi apa pun, tetap kena observe. Teliti sungguh mereka ni.
Kalau tak ada sejarah alahan, observation adalah 15 minit sahaja. Doktor juga pesan, kalau wanita hamil, dinasihatkan ambil suntikan semasa kandungan 13 hingga 34 minggu sahaja. Kalau ada rawatan chemotherapy pun tak boleh ambil suntikan ini. Selesai kaunseling, doktor akan ambil satu salinan consent form, satu salinan kita simpan.
Kemudian, sampailah the moment of truth. Waktu untuk injection!
Alhamdulillah ruangnya sangat privacy. Sangat menjaga aurat. Pagi tadi nak datang, saya siap try tengok baju mana senang nak selak lengan sampai bahu. Saya pilih baju yang ada zip depan, kalau susah nak selak lengan, boleh juga selak di leher baju, ke bahu. Alhamdulillah, staff nurse saya yang bernama Intan, tersangat lah lemah lembut, tak terasa langsung beliau cucuk! Disebabkan tarikh injection saya tak sama dengan tarikh asal, maka saya perlu ambil gambar code bar vaccine saya, kemudian beri kepada doktor di luar yang akan update ke MySejahtera saya secara manual. Apabila sudah key in nombor kod vaksin, barulah akan tertera di MySejahtera yang kita sudah complete suntikan yang pertama. Selesai proses ini, saya diminta ke ruang recovery, untuk proses observation selama 30 minit.
Selama saya di sana, hampir semua orang ok saja. Ada seorang sahaja yang kata rasa jantung berdebar - debar. Alhamdulillah, selesai semua, kami diberi kad temujanji untuk suntikan ke 2 iaitu 21 hari dari sekarang. Saya pun terus balik ke MSUMC dan klinik yang sangat sibuk menanti saya. Alhamdulillah saya boleh bawa kereta, kerja, makan, solat macam biasa.
Hampir 24 jam se lepas suntikan, cuma rasa sakit sedikit di tempat suntikan. Itu sahaja, Alhamdulillah. Syukur sangat. Terima kasih PPUM. Kesimpulannya, in shaa Allah 1) Vaksin adalah selamat. Selepas hampir 24 jam, saya tak ada rasa nak demam ke, lenguh badan ke. Tak ada. Malam tadi tidur OK saja, cuma sakit di bahu tempat cucuk saja. 2) Pastikan anda jujur dengan doktor, beri semua sejarah perubatan supaya mereka boleh observe anda selepas beri suntikan 3) in shaa Allah semua orang yang daftar akan dapat giliran, dan saya doakan semua dipermudahkan. Terutamanya sahabat-sahabat saya di Selangor. OK Sekian sahaja pengalaman saya mendapat vaksin Covid jenama Pfizer semalam. Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah Bersyukur terpilih dapat vaksin awal.

No comments:

Post a comment