Sunday, 8 January 2023

Melawati Run : larian 15km yang pertama!

 "Runners are awesome"


Hari ni dalam sejarah hidup saya, saya berjaya menamatkan larian 15km dalam masa yang ditetapkan penganjur iaitu 2 jam setengah. 



Semasa mendaftar untuk Melawati Run ini, saya baru saja habis larian Score Marathon 10km. Jadi tengah euphoria. 


Tengah seronok, rasa boleh lakukan apa sahaja. 


Jadi daftarlah 15km. 


Bulan Disember memang tersangatlah sibuk. Pesakit pun ramai.


Kemudian saya pergi bercuti.


Tak sempat training.


Seminggu sebelum larian hari ini, saya dah mula cuak. Hanya sempat buat HIIT beberapa kali di rumah. Langsung tak sempat berlari untuk berlatih. 


Cuma saya pastikan jaga diet supaya berat badan tak bertambah. 


Semalam, saya dah gelabah ayam. Saya tak yakin boleh habiskan larian dalam masa COT. 


Petang semalam, saya cuba brisk walking di kawasan rumah.


1km saya ambil masa 10 minit.


"I can do it!"


"I just have to run and brisk walk alternately," saya bisik ke hati. 


Pagi ini, saya tertinggal earphone!


Haih, satu kesilapan besar pada saya sebab saya perlu lagu sebagai motivasi saya.


Maka nak tak nak, sepanjang larian saya terpaksa membuka lagu menggunakan speaker. 


Risau juga takut mengganggu pelari lain, tetapi sepanjang 2 jam lebih saya berlari, hanya seorang yang menegur. Saya minta maaf dan terangkan saya tertinggal earphone.


Kata beliau, "Eh it's ok. Boleh saya tumpang dengar." 


Runners are indeed awesome people. 


Ada yang tak kenal pun, saling beri semangat terutamanya pada 2km terakhir semasa masing-masing rasa nak pancit. 

Suasana semasa flag off pukul 7 pagi. Pelik juga kenapa sunyi tak ada lagu. Rupanya PA system down. Annisa sampai dari Klang pukul 6 pagi lagi.

Alhamdulillah cuaca baik 

Lalu depan rumah Abang saya heheh


Antara pemandangan yang indah sepanjang larian

6KM mark rasa semangat sikit sebab tinggal 9KM je lagi 


Depan air terjun ni ada cafe. Lain kali boleh check out. Kita ambil gambar dengan team medic satu 

Masa saya lari di atas jalan tu, nampak runners lain dah pusing sini. By the time saya sampai sini, toleh atas dah tak ada orang dah kahkahkah. Nasiblah, I'm only competing with myself.

Approaching 10km, matahari dah memancar. Abang volunteer kata jap lagi naik bukit. Saya dah seram dah 

Inilah Bukit Steroid atau Bukit Tonggek. Adoi minta nyawa juga lah memanjat ni. Nak pujuk hati, takpe lah, 3 tahun lagi baru naik lagi (konon)


Rupanya di puncak Bukit Steroid ni ada rumah Yusuf Haslam, atau namanya Darul Haslam

Lepas rumah Yusuf Haslam, ada water station, barulah turun bukit. Alhamdulillaaaaah panjang kesyukuran masa ni 

Boleh nampak KL skyline dari sini. Kalau malam mesti cantik 

Sampai kaki bukit, dah pukul 9 pagi. Masa ni dah start nervous takut tak sempat COT. 

Masa ni 9.22 pagi, you all!! COT tinggal 10 minit and I still have 1km and rasa dah pancit. Actually boleh lagi tapi sebab PANAS! Lain kali depa kena flag off awal sikit atau saya kena lari laju sikit laa kasi habis cepat. The last 1km memang mental dah koyak, menyumpah-nyumpah bila nak sampai. Tapi mujur sis tersedar dan cepat-cepat istighfar  đŸ˜‚

Alhamdulillah berjaya!! Thank you Mia dan Izzat tunggu sampai saya habis. Siap rakam lagi. Boleh tengok kat tiktok ya. 

Secara keseluruhan, saya rasa pihak penganjur #melawatirun2023 sangat bagus.


Ada water station setiap 2km. 


Ada banyak petugas kesihatan.


Pegawai polis yang menjaga keselamatan juga sangat ramai. 


Alhamdulillah, no regrets. 


Today's run is a gift to myself. 

Thank you for believing in yourself!


To more runs in the future in shaa Allah. 


#drazlindarita

#kisahkehidupanDrAzlindarita 

#Runner



Pix by SmartPix. 

No comments:

Post a Comment