Monday 25 December 2023

Ibu mertua ku tak pernah suruh siang ikan


Ini ibu mertua saya. Orangnya memang cantik , bergaya, tapi apa yang membuat saya hormat pada beliau bukan status beliau sebagai isteri pegawai polis atau pangkat Datin. Tetapi mentaliti beliau yang sangat mantap. 


Semasa kami masih bertunang lagi, Ibu pernah beritahu kami berdua, 

1) “Aisyah jangan bayar bil di rumah , itu tanggungjawab suami”

2) “Hafiz kena sediakan pembantu rumah untuk Aisyah, Aisyah nanti bekerja”

3) “Hafiz jangan sampai Ibu nampak Aisyah cuci tandas. Itu bukan tugas seorang isteri”. 


Setelah kami bernikah, saya nak sambung belajar peringkat sarjana, Ibu dan arwah Abah yang menjadi penjamin. 


Saya nak exam, Ibu telefon beritahu “ kalau Aisyah nak study, Aisyah hantar je anak-anak ke rumah Ibu “. 


Bab makan, Ibu bukan sahaja baik kepada saya dengan tidak meletakkan expectation yang bukan-bukan, beliau telah melatih anaknya iaitu suami saya, menjadi seorang lelaki yang bertanggungjawab memberi makan anak isteri , dari peringkat beli barang dapur hinggalah bab tidak cerewet bab makan. 


Ada masa saya masak, banyak masa saya tak masak. Pergi balik kerja saya pun dah lebih 2 jam, tak ada masa nak masak. Sekarang kami ambil perkhidmatan mangkuk tingkat sahaja. 


Kalau balik ke rumah beliau, beliau tak pernah minta saya masuk dapur. Nak raya sahaja kita akan masak sama-sama. Saya masak lodeh , Ibu masak rendang . 


Bab siang ikan, tak pernah timbul. Kita beli saja di kedai yang ada perkhidmatan siang ikan. 


Mak Ayah saya memang insan paling saya sayang di dunia, tetapi saya bercita-cita mendidik anak-anak lelaki saya, sebagaimana ibu mertua saya mendidik suami saya. 


Bagi saya, ibu mertua saya lambang wanita yang lahir tahun 1950an tetapi berjaya memusnahkan budaya patriaki dalam keluarganya. 


Adakah ia menyebabkan saya tak hormat suami? 


In the contrary, saya jadi bukan sahaja hormat suami tetapi saya sayang ibu mertua saya dan suka balik rumah beliau. Malah kadang saya yang ajak suami balik rumah Ibu. 


Tahun 2023 dah nak berakhir. Kalau ada yang masih merasakan tempat wanita di dapur menyiang ikan , saya cadangkan binalah time machine dan kembali ke abad yang lalu.


#drazlindarita

#kisahkehidupanDrAzlindarita 
No comments:

Post a Comment