Saturday, 4 June 2016

Tips menghadapi kelahiran bayi pramatang

Salah seorang sahabat FB saya sedang berada di hospital kerana air ketuban sudah keluar & bayi baru berusia 33 minggu (cukup bulan adalah 37-42 minggu) . Doakan semuanya selamat ya πŸ˜… 

Few tips on premature labour atau bersalin bayi pramatang , dari kacamata seorang ibu bayi pramatang (dan doktor)

Pengalaman saya spontaneous labour at 33weeks, baby 2.4kg.Tak sempat ambil injection dexa untuk matangkan paru-paru bayi pun . Cuma sempat 1 dose & baby dilahirkan 2 hours after dexa. Kebiasaannya perlu 2 injection , dgn jarak 12 jam setiap satu

Jadi bayi saya terpaksa masuk Nicu tetapi Alhamdulillah on CPAP sahaja iaitu alat pernafasan minima 

Tips menghadapi kelahiran pramatang  

🌷 Be prepared to express milk & bg melalui cawan  sbb premiee belum pandai suckle lagi (but don't worry, once dh pandai tu, terlebih bijak pulak πŸ˜‚)

🌷 Don't give up on breastfeeding , that's the best you can give him/her . Don't worry kalau dapat beberapa titik sahaja pada peringkat awal. Every drop is precious. Jgn cepat give up utk beri susu formula atas sebab apa pun, sama ada utk tambah berat badan, nak hilangkan jaundice dan sebagainya . Boleh join group macam The Breastfeeding Advocate Network (TBAN) sbg support system 

Ini susu hari ke 2 setelah berkali-kali pam Tapi dpt beberapa titis sahaja. Never give up! 10ml pun sungguh precious bagi baby 


🌷 Mentally prepare utk ulang alik Hospital dlm pantang utk visit baby , hantar susu & slowly ajar dia utk direct latching

🌷 mentally prepare untuk bayi tidak bersama kita sekurang-kurangnya seminggu (sedih sgt tapi terpaksa kan) 

🌷 Ask to room in once baby dh pandai suckle, usually at 35 weeks corrected age. 

🌷 Kena kuat, boleh join group premiee babies utk dptkan sokongan 

🌷 Zikir & mathurat kat baby everyday klu boleh. Talk to him/her to be strong. 

🌷 Get help like family members to help out during pantang . PARA SUAMI, PLEASE ABANDON ALL YOUR SOCIAL ACTIVITIES DURING THIS 44 DAYS. Your wives has gone through so much to bring your child to this world, the least you can do is BE WITH HER. Pergi keje & beli brg dapur je dibenarkan 😁

🌷 Premie babies are fragile too so please please please no visitor till after s/he get his vaccination at 2 months. Be firm & be brave to say "please visit us later as my baby is very small & prone to infection. Please understand" 😒 Kalau ada visitor yg nak datang juga, please be firm: NO TOUCHING & NO KISSING (yet) 

🌷 Always always  wash your hands 

🌷 Be a paranoid mom for the first 2 months , protect your child with every strength that you have 

🌷 Take extended leave if possible to exclusively breastfeed your baby 

🌷 Cluster feeding bayi lain mungkin seminggu sahaja tetapi bayi pramatang akan menyusu dgn sangat kerap, hingga sejam sekali siang & malam . Keyword: sabar & latch on πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… 

Feel free to ask anything regarding breastfeeding to me or to the TBAN group. They are awesome πŸ‘

Feel free to share if it is beneficial πŸ˜ƒ

Baby kami pada hari pertama di NICU


 

No comments:

Post a Comment