Sunday 15 March 2020

Apa itu social distancing dan apa peranan kita dalam mengurangkan penyebaran Covid-19 pada masa ini

Ini cara mudah untuk kita faham, mengapa ramai doktor - doktor meminta orang ramai untuk melakukan SOCIAL DISTANCING untuk mengurangkan penyebaran Covid-19 pada masa ini.

#SOCIALDISTANCING ini termasuk

- elakkan ke tempat awam yang ramai orang seperti perhimpunan, majlis keraian, festival, konsert, pub, mall

- jangan berkongsi benda peribadi seperti tuala, botol air minuman hatta sebatang pen! (ini doktor dan nurse di hospital selalu buat)

- elakkan berjabat tangan atau berpelukan. Boleh mulakan "salam mufti" (tangan kanan di dada kiri), lambai sahaja atau gaya namaste

- elakkan menyentuh tangan anda ke wajah, mulut, mata dan hidung

- jika kurang sihat, seperti batuk, selsema, demam, usah ke sekolah atau tempat kerja. Jika perlu ke hospital atau klinik, pakai mask dan pastikan etika batuk anda betul (tutup mulut dengan siku atau tisu, bukan dengan tangan)

- JARAKKAN diri anda dengan orang lain sekurang-kurangnya 2 meter pada setiap masa semasa di luar rumah- sentiasa cuci tangan dengan air dan Sabun atau hand sanitiser yang mempunyai 60% alcohol

- sedaya mungkin, TINGGAL DI RUMAH setiap masa.

Biar lah anak-anak bosan sedikit cuti sekolah ini.

Mereka mungkin kurang risiko jangkitan teruk akibat Covid-19, tetapi ditakuti mereka boleh menjadi pembawa, dan jangkitkan kepada datuk nenek pula.

Jaga kebersihan sentiasa.

Mari jadi agen perubahan Covid-19 di Malaysia!

Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah
Medical Mythbusters Malaysia

HOW SOCIAL DISTANCING HELPS!

No comments:

Post a Comment