Friday, 6 March 2020

Covid-19 punya angkara, hampir saya tak ada mask dalam Dewan Bedah

Alkisahnya hari ini saya nak membedah satu kes katarak.

Masuk dalam OT, saya terpusing-pusing cari mask tak jumpa.

Saya nampak beberapa orang pelajar perubatan pun sedang tercari-cari mask.
Saya tanya pada staff nurse, "Mana mask?" Staff nurse saya jawab, " Ada, doktor. Tapi kita simpan. Seorang boleh ambil satu je. Medical students kena bawa mask sendiri." Saya pun tanya kenapa begitu. Biasanya mask ada banyak.

Beliau jelaskan, sekarang stok semakin kurang.

Walaupun pembuat mask adalah kilang di Malaysia, bahan mentah adalah dari China.

Oleh kerana orang ramai beramai-ramai membeli mask berkotak-kotak simpan di rumah, maka stok dari pembekal semakin kurang sedangkan kilang tak dapat hasilkan mask baru. Bahan mentah pula tak sampai dari China!

Sambung Sister Hidayah, sister di Dewan Bedah, "Semalam saya contact supplier, doktor, biasa harga RM10 sekotak, sekarang RM40! Tapi kita terpaksa beli lah juga, takkan nak buat operation tak pakai mask!" Ma shaa Allah!

Tepuk dahi saya dibuatnya.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Jika nak beli mask, tiada masalah sebenarnya.

Untuk pakai mask, memang digalakkan terutamanya jika anda ada batuk dan selsema, untuk elakkan daripada anda jangkitkan batuk dan selsema anda kepada orang lain. Apatah lagi jika anda nak ke tempat yang ada orang ramai.

Namun, jika anda sihat, apa yang lebih penting adalah kebersihan tangan ya.

Cuci tangan dengan kerap dengan air dan sabun, atau pakai alcohol hand rub.

Elakkan menyentuh mulut, wajah, dan mata.

Kasihanilah kami petugas hospital yang benar-benar perlukan mask semasa bekerja.

Apatah lagi petugas barisan hadapan atau frontliner yang berhadapan dengan Covid-19.
Mari kita fikir kan,
sanggupkah anda, contohnya jika ahli keluarga anda perlu pembedahan, saya tangguhkan atau batalkan , kerana saya tiada mask untuk dipakai kerana hospital habis stok dan tidak dapat supply?

Begitulah.

Terima kasih kerana memahami ya 😊


Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah
Bersyukur dapat mask hari ini
06032020

No comments:

Post a comment