Wednesday, 9 September 2020

Kenangan duit poket sehari satu Irish Pound saja

 Dulu belajar di Ireland, duit poket adalah 1 pound saja sehari ya. Namanya Irish Punt. Tak lama lepas tu tukar 1 Euro. 


Pilihan makan tengahari adalah epal sebiji dalam 45 sen, atau coklat 55 sen.


Tak pernah bawa bekal, sebab makanan di rumah cukup-cukup saja.


Makan nasi sekali sehari, masak guna beras hancur, ayam seekor potong 16, seorang seketul sehari.


Kalau nak makan lebih kau pergi duduk rumah sendiri, jangan campur dengan student Malaysia lain yang sama-sama miskin kahkahkah. 


Tapi tak pernah pula lapar, ke rasa nak marah bila tak dapat makan ke. Makan malam nasi, ayam seketul, sayur salad, rasa nikmat sangat dah Alhamdulillah.


Hujung minggu ada kakak senior ajak datang rumah makan mihun goreng, rasa macam dapat masuk syurga dunia dah. 


Exercise tu jalan kakilah ke sana sini. Mana mampu naik bas. Tambang pun 1 pound sekali jalan, baik beli epal.


Duit lebih, pakat kumpul beli tiket kapal terbang untuk travel atau untuk balik Malaysia musim panas nanti. 


Jadi fahamlah dulu boleh 55kg.


Sekarang, 21 tahun dah berlalu, duduk Malaysia tak pernah tak lunch kecuali Ramadan, dah kahwin, anak dah 4, berat naik hampir 10 kg tu rasanya lumrahlah kan.


Lagipun, rasanya badan kembang ni faktor cuaca.


Malaysia kan panas.


Kan objek mengembang bila panas.


Kan?



Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah

Masih belum move on dari 9.9.99

Kau orang layan je OK.

No comments:

Post a comment