Sunday, 3 January 2021

Buang masa temankan isteri shopping?

Tadi pergi beli barang-barang sekolah anak dengan Encik Suami. Beritahu dia, saya nak singgah kedai baju kesukaan saya di Seremban ni. Dia OK saja, tunggu di luar kedai. 15 minit saya pusing-pusing dalam kedai, ada yang berkenan warna, tiada saiz. Ada yang ada saiz, tiada potongan yang saya suka. Akhirnya saya keluar tak beli apa-apa. Encik Suami tanya, "Eh tak ada ke?" Saya pun cakap, "Tak adalah, macam yang saya beli dulu. Saya suka baju tu, material dia sesuai pakai dalam aircond. Cutting pun cantik. Dah tak ada. " Dia jawab, "Alah, sayang betul." Wajahnya ikhlas betul. Sambil dia ajak pula saya tengok gerai-gerai lain di sekitar mall, jika ada blouse seperti yang saya mahu. Puas membelek, tiada yang berkenan, saya pun ajak masuk Mydin cari barang anak-anak. Beli barang anak-anak, dia tolong saya ambil barang anak-anak boys, saya pilih barang anak-anak girls. Secara jujur, hari ini saya rasa sangat disayangi, walaupun tiada acara makan berdua, berjalan berpegangan tangan, mahupun dibelikan apa-apa hadiah istimewa. Ya, begitu ya, kawan-kawan. Seorang isteri tu, kadang bukan mahu sesuatu yang istimewa dari seorang suami. Tetapi yang paling istimewa, adalah PERHATIAN yang diberikan 1) menunggu isteri memilih pakaian, tanpa memberi had masa 2) tidak menunjukkan wajah kecewa atau marah apabila isteri dah masuk kedai lama, tapi tak beli apa-apa pun 3) acknowledge atau iyakan perasaan isteri yang hampa apabila sesuatu yang dihajati itu tidak ada. Kami ni nak meluah saja, bukan sentiasa nak minta solution atau penyelesaian 4) Jika ada masa terluang, temankan isteri pilihkan pakaian untuk dia. Lebih bagus jika pilihkan yang patuh syariah 5) Sama-sama membantu mencari barang keperluan sekolah anak-anak, dan tidak menyerahkan semuanya 100% ke bahu isteri, walaupun isteri adalah surirumah dan suami beri semua duit yang diperlukan. Lebih best apabila suami pilihkan pattern beg sekolah atau beg pensil anak. Entah, bagi sayalah, apabila nampak seorang ayah bersungguh-sungguh menyiapkan barang sekolah anak-anak, hati ini tersentuh dan berdoa pada Allah, agar setiap ringgit yang dibelanjakan, Allah ganjari dengan pahala sedekah in shaa Allah. Selesai pilih barang anak tadi, sempat Encik Suami pilih satu kemeja untuk dirinya sendiri. Dia kata, "Awak ada baju warna ni kan? Nanti kita boleh pakai sama-sama. Matching." Heheh. Betul lah orang kata. Orang lelaki ni, makin tua makin romantik. Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah Makin berusia makin suka shopping di Mydin

No comments:

Post a comment