Sunday 31 July 2022

Hiking ke Denai 3 Puteri"Akak kena scammed!" 


Haha itulah kata-kata yang nak cakap bila naik Denai 3 Puteri ni.


Sebab apa? Sebab saya tanya kawan yang dah biasa naik, dia kata 2 jam pace santai.


So saya pun beritahu anak-anak begitu juga.


Katanya 3.5km satu hala. Bab tu memang tepat. Tetapi bab waktu itu rupanya saya salah faham. Mungkin kawan tu maksud kan 2 jam satu hala!


Jadi saya nak kongsi pengalaman saya naik Denai 3 Puteri yang terkenal ini.


Apa tarikan utama? Pastinya pemandangan lebuhraya yang indah di puncak.


Untuk tapak permulaan, boleh Google Taman Eko Rimba Kota Damansara.


Parking memang agak payah di sini, sila parking di tepi jalan. 


Tempat masuk ada pengawal, kena daftar dan bayar RM2. Nanti anda akan diberikan kad sebagai pengenalan. Menurut tanda di sini, dalam masa sehari, hanya 300 orang dibenarkan masuk, dan waktu taman ini dibuka adalah antara pukul 7 pagi hingga 3 petang.Tandas ada disediakan di pintu masuk. Ini adalah satu-satunya tandas di sepanjang perjalanan ya. Jadi silalah mengosongkan apa-apa yang patut dikosongkan.Pendakian mulanya mudah sahaja, tetapi mula sukar selepas beberapa ketika.

Ada beberapa denai yang anda boleh pilih, antaranya Denai Sahabat dan Denai Pengakap, sebelum bertemu dengan Denai 3  Puteri yang akan membawa anda ke puncak.Pendakian saya kira medium hard, tidak terlalu santai, ada kawasan yang memerlukan pendakian dengan tali. Ada juga kawasan berbatu, jadi pemakaian kasut yang sesuai adalah sangat penting.


Bertemu sahabat lama, Maryam. 

Pendakian begini bererti anda sudah hampir dengan puncak. Kira-kira setengah jam sahaja lagi, pace santai. 


Landmark perjalanan ini, apabila sampai ke pokok besar ini, bererti anda sudah hampir sampai ke puncak. 
Alhamdulillah selepas 1 jam 48 minit, kami sampai ke Puncak Denai 3 Puteri, yang menawarkan pemandangan lebuhraya NKVE di persimpangan Bukit Lanjan.
Paling istimewa tentang hiking kali ini adalah ada kakak menjual aiskrim Malaysia di puncak denai! Walaupun sebatang harganya RM2, rasanya teramatlah sedap. Jika tak bawa cash, jangan risau, boleh transfer online atau QRPay sahaja.Kasihan anak-anak saya, mereka memakai kasut lama saya, separuh perjalanan hiking, tapak kasut mereka tertanggal. Kami cuba mengikat dengan tali kasut, tetapi asyik tercabut juga. Mujur saja ada pakcik membantu dengan memberikan seutas tali rafia. Semoga Allah membalas kebaikan pakcik itu.Inilah Pakcik Abu Bakar yang baik hati, memberi tali rafia untuk mengikat kasut anak-anak saya


Selepas puas bergambar, kami turun semula untuk balik. Perjalanan pulang mengambil masa 2 jam.


Alhamdulillah alaa kulli hal, satu pengalaman yang berharga buat saya dan anak-anak, kerana ini kali pertama saya hiking yang agak jauh bersama anak-anak.


Jumlah perjalanan = 7km.


Jumlah masa yang diambil = 4 jam.


Nilai pengalaman = priceless.No comments:

Post a Comment