Monday, 12 June 2017

Ketumbit Oh Ketumbit oleh draisyahafiz

Ketumbit tu sebab "mengintai" orang ke? ๐Ÿ‘€

Sebagai doktor mata, saya selalu dapat soalan ini. 

Jawapannya: TIDAK 

Heheheh (phew!)

Ketumbit adalah akibat bukaan kelenjar air mata dari akar bulu mata tersumbat akibat

1) kelemumur pada bulu mata (blephritis)

2) eyeliner yang tidak dibersihkan

3) habuk dan sebagainya (contoh penunggang motorsikal, pekerja tapak binaan dan sebagainya)

Nama saintifiknya adalah

CHALAZION jika tidak sakit

STYE jika sakit , merah dan dijangkiti kuman

Bagaimana cara merawatnya?

Sila rujuk gambar ya ๐Ÿ˜

Jemput share kalau bermanfaat & kenal ramai orang yang selalu kena ketumbit heheh
Ni masa saya kena ketumbit beberapa bulan yg lepas




Peralatan yg diperlukan adalah cotton bud, air suam, baby syampoo yg tak pedihkan mata (janji jgn Johnsons sbb Johnson pro Israel ๐Ÿ˜‘)

Titiskan beberapa titis syampu ke dlm air suam, jadi kan macam air sabun, celup cotton bud dalam air itu
 


Bersihkan kelopak mata di kawasan bulu mata 

Langkah ini dinamakan LID HYGIENE


Dah bersih, ambil air suam yg bersih (bukan air sabun tadi), dlm mangkuk kaca, dan sebatang sudu besi 


Celupkan sudu dlm mangkuk supaya sudu jadi suam


Test atau cuba rasa kepanasan sudu itu. Agak-agak boleh tahan panas & tidak melecur , boleh guna 

Melecur karang panjang cerita pulak 




Tuamkan sudu tadi pada kelopak mata yg ada ketumbit itu. Dalam
3 minit

Kalau nak lebih bagus, guna stop watch ⌚️

Fungsi langkah ini adalah untuk kembangkan saluran kelenjar yg tersumbat & beri laluan utk kekotoran itu keluar
 


Ini antibiotic , jgn beli sendiri, dapatkan dari DOKTOR ya


Ini Cara masukkan ubat ke dalam mata . Tarik kelopak mata bawah dan masukkan


Pegang sekejap dalam 30 saat supaya ubat meresap masuk. Kalau terus tutup nanti ubat terkeluar. 

Kalau lepas 2 minggu ketumbit belum sembuh, mungkin perlu operation sikit untuk keluarkan nanah. 

Bolehlah buat temujanji jumpa doktor mata anda atau call +60 3 6144 1600 Kalau nak jumpa Dr Aisyah heheheh


SEMOGA BERMANFAAT 

#Artikel ini turut disiarkan di dalam OH BULAN dan Medical Mythbuster Malaysia (Disember 2016)

#semua gambar adalah hak milik draisyahafiz.com 




No comments:

Post a Comment