Friday, 2 August 2019

Tahukah anda saya bekas pelajar Fakulti Perubatan UKM?

Suatu masa dulu, saya nak masuk Fakulti Perubatan UKM, sebab saya bercita-cita nak jadi doktor sejak umur saya 9 tahun.

Maka saya pun masuk lah matrikulasi UKM.

Punya lah stress, sebab punya lah ramaaaiiii orang pandai! Semester pertama tu berbelas-belas orang dapat pointer 4.0!

Tapi saya pun teruskan belajar, belajar, belajar. Kadang dari pukul 5 pagi sampai 11 malam.

Jumpa pula jodoh sumber inspirasi masa matriks tu. Tapi dia belum tahu dia bakal imam saya tapi saya dah doa nama dia dah kahkahkahkahkah.

Alhamdulillah saya lulus matrikulasi, dan dapat masuk Tahun 1 Fakulti Perubatan UKM.

Ahaaa.... Baru tahu kan saya pernah masuk UKM? Tetapi masa tu kampus bukan di Cheras, tetapi di Titiwangsa.

Kemudian, saya rasa alamak banyak nyaaaaa nak kena study!

Anatomy
Physiology
Biochemistry
Kena belajar apa itu anterior, posterior, caudal, ventral

Apa ni???
Tak faham??

Kemudian,
Kena minta sign 60 orang senior,
buat persembahan,
ada sukan,
Ada orientasi kamsis
Ada orientasi Fakulti

Banyaknyaa aktiviti!

Saya pun rasa nak nangis. Tapi saya tak mahu give up sebab saya betul-betul nak jadi doktor.

Dengar pula bakal imam saya tu nak pergi Indonesia buat medic di sana.

Tiba-tiba saya dapat panggilan sambung medic di Ireland.

Alhamdulillah!

Maka saya pun keluar lah dari Fakulti Perubatan UKM selepas sebulan di sana.

Di Ireland belajar sama juga, tapi tiada minggu orientasi, tiada kena ambil tandatangan senior, tak perlu buat persembahan hehe.

Yang ada hanyalah kena pergi rumah semua senior-senior untuk makan, makan, makan.

Sampai sekarang saya respect sangat graduan medic dalam negara.

Mereka memang sangat TOUGH! Tabik!

Hari ini saya datang sini ambil race kit saja. Tapi tetap menggamit kenangan pernah bergelar pelajar Fakulti Perubatan UKM selama sebulan



Ps. Mujur sempat selfie sebelum kena photobomb. Cheh.

Sekian sahaja cerita hari ini. Alhamdulillah "bakal imam" tu dah jadi imam saya 16 tahun dah. Bulan ni bulan anniversary, tu yang jiwang sikit kehkehkeh.

Morale of the story :

1) Work hard if you really want something

2) Doa pun kena sungguh-sungguh juga. Macam saya doa sungguh-sungguh nak kahwin dengan Encik Suami hahahah. OK gurau. Doa untuk berjaya dunia akhirat la kan.

3) Senior Ireland best hahahahah

No comments:

Post a comment